eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
A felbujtással vádolt Igor Girkin, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) korábbi ezredese, a szakadár Donyecki Népköztársaság volt „védelmi minisztere” a moszkvai városi bíróság üvegfalú ketrecében vesz részt a büntetőperének újabb tárgyalásán 2023. október 17-én. Az 52 éves Girkint júliusban vették őrizetbe az orosz hatóságok szélsőségre való felbujtás címén, elítélése esetén öt év szabadságvesztés fenyegeti. A 2014-es kelet-ukrajnai orosz lázadásban fontos szerepet játszó donyecki vezető régóta vehemensen kritizálja az orosz haderő ukrajnai teljesítményét és a védelmi minisztérium tisztségviselőit.  Az Igor Sztrelkov álnéven is ismert katonai bloggernek több mint 730 ezer követője van a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.
Nyitókép: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Vlagyimir Putyin ellenében indulna a rács mögé dugott cárista "hazafi"

A börtönből akar a Kremlbe kerülni az Ukrajna elleni burkolt majd nyílt háború egyik kulcsfigurája. Igor Girkin – fedőnevén Sztrelkov – volt az önjelölt Donyecki Népköztársaság „védelmi minisztere” és hevesen bírálta a Kremlt az invázió hibái miatt, amiért rács mögé került.

Nem háborúellenes, hanem háborúpárti oldalon áll és még keményebb fellépést követel, mint Putyin elnök vagy annak katonai vezérkara. Igor Girkin ismert orosz nacionalista jelenleg „szélsőségesség” vádjával ül vizsgálati fogságban és a perét várja. Korábban hasznos embere volt a Kremlnek, mivel a Krím megszerzésétől kezdve a 2014-ben kirobbant kelet-ukrajnai harcokig fontos szerepet játszott a központi, kijevi kormány elleni harcban.

Girkin most a rács mögül bejelentette, hogy jövőre – Vlagyimir Putyin orosz elnök ellenében – indulni akar az elnökválasztásokon. Bár egyből hozzátette: ő tudja, hogy a voksolás nem lesz tiszta és hogy már előre megvan a győztes.

A Sztrelkov (Lövész) néven ismert és a cári idők bajuszát viselő egykori szeparatista parancsnok – 2014-ben emlékezetes módon azt mondta: ő „húzta meg a ravaszt, ami beindította a háborút”. A volt FSZB-tisztként emlegetett Sztrelkov szervezte a kelet-ukrajnai oroszajkú lázadókat és még az úgynevezett Donyecki Népköztársaság védelmi minisztere is volt, de később leváltották és visszatért Oroszországba, ahol nacionalista bloggerként tevékenykedett.

Tavaly november közepén egy holland bíróság távollétében elítélte a 2014-ben, Kelet-Ukrajna felett lelőtt maláj utasszállító (MH17-es járat) utasainak meggyilkolása miatt (a gép Hollandiából indult és sok holland állampolgár ült rajta).

Sztrelkov többször is megismételte, hogy „Oroszországban forradalom és polgárháború robbanhat ki, ha a Kreml és a vezérkar nem folytatja eredményesebben az ukrajnai háborút.

A nacionalista blogger a börtönből a Telegramra eljuttatott posztjában azt írta: szerinte nem engedik majd indulni az elnökválasztáson, de reméli, hogy egyesítheti „a hazafias erőket és megzavarhatja a Kreml kamu választásait”. Magát Putyint legitim vezetőnek nevezte, de közölte:

ő jobb elnök lenne, mert a jelenlegi „túl kedves” és „túl hiszékeny”, különösen, amikor katonai és biztonsági vezetőiről van szó.

„Ez az esélyünk, hogy egyesüljünk a külső és belső fenyegetésekkel szemben. Indulok” – írta.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő pénteki nyilatkozata még lebegtette azt, amit kész tényként kezelnek. Úgy fogalmazott: „reméli”, hogy Putyin indul a márciusi elnökválasztáson.

Az orosz elnök ellenfelei szerint diktatórikus rendszert épített ki, amelynek intézményei a demokratikus intézményeket utánozzák, de akadályozzák a valódi ellenzékiséget és a politikai alternatívákat. A támogatói szerint viszont véget vetett az 1990-es évek vadkapitalista káoszának, ami a Szovjetunió összeomlását kísérte.

Girkinről még tudni kell, hogy a cári monarchia iránt nosztalgiázik, és az 1920-as polgárháborús fehér seregekről írt disszertációt. Történészek azonban megjegyezték: a fehérek azért sem tudtak eredményesek lenni a bolsevikokkal szemben, mert egyszerűen vissza akarták csinálni a régi földesúri rendszert és nem fogadták el, hogy a jogfosztott parasztság földosztást akart.

(A nyitóképen: A felbujtással vádolt Igor Girkin, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) korábbi ezredese, a szakadár Donyecki Népköztársaság volt „védelmi minisztere” a moszkvai városi bíróság üvegfalú ketrecében vesz részt a büntetőperének újabb tárgyalásán 2023. október 17-én. Az 52 éves Girkint júliusban vették őrizetbe az orosz hatóságok szélsőségre való felbujtás címén, elítélése esetén öt év szabadságvesztés fenyegeti. A 2014-es kelet-ukrajnai orosz lázadásban fontos szerepet játszó donyecki vezető régóta vehemensen kritizálja az orosz haderő ukrajnai teljesítményét és a védelmi minisztérium tisztségviselőit. Az Igor Sztrelkov álnéven is ismert katonai bloggernek több mint 730 ezer követője van a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.)

Címlapról ajánljuk
Sokk vagy kínos baki: tényleg több száz milliót kerestek a „Hamászhoz köthető alkuszok?”

Sokk vagy kínos baki: tényleg több száz milliót kerestek a „Hamászhoz köthető alkuszok?”

A napokban röppent fel a hír, hogy az október 7-i, Izrael elleni brutális terrortámadások előtt „furcsa” aktivitás folyt a Tel Aviv-i tőzsdén. Két amerikai jogászprofesszor tanulmányában arra jutott, hogy bennfentes traderek előre tudhattak a támadásról és ennek alapján kötöttek nyerő fogadásokat. Mások szerint viszont a kutatók felsültek.

Elfogadta a nemzeti kisebbségek jogairól szóló új törvényt az ukrán parlament

Elfogadta az ukrán parlament péntek éjjel a nemzeti kisebbségek jogairól szóló új törvényt, amely az ukrán kormányzat szerint figyelembe veszi az Európa Tanács és szerveinek szakértői véleményét és az orosz ajkúak kivételével számos területen visszaállítja a kisebbségek korábbi jogait.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Zelenszkij finoman üzent a magyar kormánynak

Zelenszkij finoman üzent a magyar kormánynak

Volodimir Zelenszkij ukrán azonnal aláírta azt a két, a parlament által pénteken elfogadott jogszabályt, amelyek orvosolják többek között a kárpátaljai kisebbség védelmében, valamint a magyar kormány és az EU által megfogalmazott korrupciós aggályokat is. Zelenszkij szerint így készen állnak az uniós csatlakozásra, teljesítették az elvárásokat. Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek is üzent ezzel finoman, aki a csatlakozási tárgyalások megvétózását lengette be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×