eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője érkezik a párt pozsonyi székházába 2023. október elsején, a szlovák parlamenti választás másnapján. Fico pártja a megszerzett voksok 23,6 százalékával nyerte az előrehozott szlovák parlamenti választást a leadott szavazatok 94,6 százalékos feldolgozottságánál. A második legtöbb eddig összeszámolt voksot, a szavazatok 16,2 százalékát a liberális Progresszív Szlovákia szerezte meg, a harmadik helyet pedig az Irányból kilépett Peter Pellegrini volt miniszterelnök vezette Hang (Hlas-SD) szerezte meg 15,3 százalékos eredményt produkálva. A Szövetség eredménye 4,4 százalék, vagyis a felvidéki magyar párt nem jut be a pozsonyi törvényhozásba.MTI/AP/Darko Bandic
Nyitókép: MTI/AP/Darko Bandic

Eljött Pozsony nagy napja - új kormány lép színre, élén negyedszer Robert Ficóval

Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök szerdán 14 órakor kinevezi Robert Fico új kormányát. Az államfő kedden megkapta a miniszterjelöltek teljes névsorát, és a pozsonyi elnöki palotában fogadta Ódor Lajost, a távozó szakértői kormány miniszterelnökét is. Az új kormányfő Robert Fico lesz, emellett pártja, a Smer hat minisztériumot irányíthat. A koalíciós partnerek közül a Hlasnak hét minisztere lesz, a Szlovák Nemzeti Pártnak pedig három.

A szeptember 30-án lezajlott parlamenti választásokat követően egy hónapnak sem kellett eltelnie ahhoz, hogy Robert Fico kormányt alakítson, és negyedszer is beüljön a miniszterelnöki székbe. A kormánytagokat a koalíciós pártok, a Smer, a Hlas és a Szlovák Nemzeti Párt jelölték.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök kedd délután bejelentette, hogy szerdán kinevezi Robert Fico új kormányát. Ezt azután közölte, hogy megkapta a miniszterjelöltek teljes névsorát. A múlt héten még elutasította a környezetvédelmi miniszterjelölt, Rudolf Huliak jelölését, ezért Huliak pártja, a nemzeti párt közölte, hogy Tomáš Tarabát jelöli helyette.

Igor Matovič, az OĽaNO mozgalom vezetője bírálja az államfőt, hogy csak Rudolf Huliak miniszteri jelölése ellen emelt kifogást. Szerinte

sokkal nagyobb kockázatot és veszélyt jelent Robert Kaliňák védelmi miniszterré való kinevezése.

Matovič korábban több alkalommal is a maffia emberének nevezte Kaliňákot, aki RobertFico korábbi kormányzása idején a belügyi tárcát irányította.

Zuzana Čaputová kedden délután a Grassalkovich-palotában fogadta Ódor Lajos leköszönő miniszterelnököt és a távozó kormány minisztereit. Köszönetet mondott a Szlovákiát öt hónapig irányító kabinet tagjainak az elszántságukért, a bátorságukért és azért, hogy vállalták a közszolgálatot. Megköszönte nekik a szakmaiságot, és azt, hogy hozzájárultak a politikai kultúra és a kommunikáció javításához.

„Önök nem politikai pártok képviselői, hanem egy szakemberekből álló kormány tagjai voltak, ami sokszor abban mutatkozott meg, hogy inkább kritikát, mint támogatást kaptak a parlamentben” – mondta Čaputová, hangsúlyozva, hogy korábban még nem találkozott

a szakértelem és a humor

ilyen különleges kombinációjával.

Mi lesz Ódor Lajossal?

Ódor Lajos kormányfő kedden azzal a felhívással fejezte be utolsó sajtótájékoztatóját, hogy szeretné, ha a társadalmi és a politikai élet is tiszteletteljesebb lenne. Megismételte, hogy kormánya tagjaival igyekeztek az elmúlt öt hónapban új politikai kultúrát meghonosítani, és nem veszekedésekkel, a közösségi médiában közzétett indulatos bejegyzésekkel és nyilatkozatokkal terhelni a társadalmat.

„Meg akartuk mutatni, hogy tényleg lehet másképpen csinálni, és azt hiszem, sikerült is, és egy kicsivel előbbre vittük az országot” – mondta Ódor Lajos. Úgy véli, már szerdán sor kerül rá, hogy átadja a kormányhivatalt az új miniszterelnöknek. Saját jövőjével kapcsolatban még nem hozott döntést. Azt mondta, tart egy kis pihenőt, és nyugodtan átgondolja az elkövetkező lépéseket. Ódor Lajos a Szlovák Nemzeti Bank alelnöki pozícióját váltotta fel a kormányfői állásra, és bár nagyobb esélye van annak, hogy visszatér a gazdasági-pénzügyi életbe, nem zárta ki annak lehetőségét sem, hogy a jövőben politikai pályára lép.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×