eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Nyitókép: Rawf8/Getty Images

Masszív hajsza egy terrorgyanús szökött rab után - nagyon kínos a brit kormánynak

Egy teherautó aljába kapaszkodva szökött meg egy terrorizmussal gyanúsított rab Nagy-Britanniában, ami kínos órákat okoz a kormánynak. Pénteken már harmadik napja folyt a hajtóvadászat a volt katona kézre kerítésére London és egy autópálya körzetében. Az éjszaka egy London határában fekvő nagy parkot is átfésültek, de egyelőre nincs hír arról, hogy látták volna az egykori katonát.

Egy gengszterfilmbe illő szabadulási mutatványt mutatott be egy volt brit katona, aki egy – elvileg – szigorúan őrzött börtönből szökött meg szerda reggel, ami nyomán felmerült: hogy történhetett meg ilyesmi?

A 21 éves Daniel Abed Khalife a londoni Wandsworth börtön konyháján dolgozott séfként, az ellene, terrorizmus támogatásának vádjával tervezett perre várva.

Jelentések szerint szerda reggel sikerült a fehér szakácsruhájában kisétálnia a konyhából, felerősítenie magát egy, az udvaron várakozó ételszállító teherkocsi alvázára, majd a kapun át kijutnia a fegyházból. Ami különösen kínos a brit hatóságoknak: a szökést követő első, döntő fontosságú órákban nem sikerült elfogni, és csütörtök reggel már második napja tartott a hajtóvadászat.

Csütörtök délutáni hírek szerint a Londonból délkelet-Anglián át Dover kikötővárosba futó M20-as autópálya egy szakaszát „vészhelyzeti okokból” lezárták és az úton masszív torlódás alakult ki. Nagy volt az ellenőrzés a doveri kikötőben is.

A rendőrök felhívást tettek közzé a patikusoknak: jelentsék, ha valaki égési sebek kezelésében kér segítséget (a férfit megégethette a kipufogó). Egyes illetékesek szerint csak idő kérdése, mikor fogják el a szökevényt.

A rendőrök közben azonosították a szállítócéget, amelynek járműve érintett volt a szökésben és megjegyezték, hogy elméletileg a börtönben minden teherautót alaposan átvizsgálnak. Alex Chalk brit igazságügyi államtitkár elmondta: a kérdéses kocsi alatt felfedezték a „hevedereket”, amivel a rab odaerősítette magát és vizsgálatot jelentett be, hogy magyarázatot adjanak, hogy történhetett súlyos mulasztás.

Később megjelent egy videó arról a teherautóról, amelyen a hírek szerint meglógott a férfi. A BidFood cég élelmiszerszállító (mely azóta megerősítette, hogy a teherautóját használták a szökéshez) járműve a képeken az Upper Richmond Roadon haladt. Kahlife nem látható rajta, bár a rendőrség által megosztott képen láthatóan egy kis heveder lóg a teherautó hátulja közelében.

Megszólalt a brit Büntetésvégrehajtási Tisztek Szövetsége is, azt állítva, hogy a túlzsúfolt Wandsworth-börtön „elégtelen forrással” dolgozik, krónikusan kevés a börtönőr és a költségmegvonásoknak „meglett az eredménye”. Ezt a börtönt 1851-ben építették és állapotfelmérése során a maximum adható 100-ból 46 százalékos értékelést kapott.

A brit média szerint libanoni gyökerekkel rendelkező Khalife-et egy hamis bombariadó és „az ellenség számára terrorista cselekmény elkövetéséhez hasznos információ átadásával” vádolják. Egy konkrét állítás az, hogy a brit Védelmi Minisztérium személyzeti adatbázisából információkat szerzett, egy másik, hogy három tartályt készített, amelyekből drótok lógtak ki és ezeket laktanyája egyik asztalára helyezte, hogy olyan félelmeket keltsen, hogy azok felrobbanhatnak. Khalife egy korábbi meghallgatáson tagadta a vádakat.

Az ügy azért is kínos a brit kormánynak, mert egyre több jelentés szól a rogyadozó brit közszolgáltatási rendszerről. A tanév elején például többtucatnyi iskolát zártak be az ott használt, porladó beton miatt és nem tudni, hogy ezek mikor nyitnak ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×