eur:
388.49
usd:
360.86
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella
Szlovák rendőrök a délnyugat-szlovákiai Aranyosmarót (Zlaté Moravce) térségében történt légi baleset helyszínén 2019. szeptember 29-én. Az előző este gyakorlórepülésen lezuhant a szlovák légierő egyik MiG-29-es típusú harci repülőgépe. A pilóta katapultált, és életben maradt.
Nyitókép: MTI/MTVA/TASR/Lukás Grinaj

Olyan kevés a rendőr, hogy civilek végezhetnének rendőri munkát Szlovákiában

Legkevesebb 900 olyan munkahely van a szlovák rendőrségnél, amelyet civil alkalmazottak is betölthetnének, állítja a szlovák pénzügyminisztérium Értéket a Pénzért Intézete, amely szerint ezzel a lépéssel az állam pénzt takaríthatna meg. A szakértők szerint mivel északi szomszédunknál kevesebb a rendőr, mint korábban, ezért át kell szervezni a rendőri struktúrákat.

A szlovákiai településvezetők szerint szinte senki sem felügyeli a biztonságot az utcákon és köztereken, mert annyira alacsony az országban a rendőrlétszám. A Szlovákiai Városok és Falvak Társulása számításai alapján legalább 2500-zal több közrendőrre lenne szükség. Ezzel a helyzettel mind a szlovák belügyminisztérium, mind az Országos Rendőr-főkapitányság tisztában van. Hamran István országos rendőrfőkapitány ezért mindenképp bővíteni akarja a személyi állományt. Azt azonban nem tartja reálisnak, hogy a hiányt az önkormányzati rendőrökkel pótolják.

A szlovák belügyminisztérium felügyelete alá tartozó Értéket a Pénzért Intézet legfrissebb adatai szerint Szlovákiában jelenleg mintegy 20 500 rendőr van, ami 6 százalékos csökkenést jelent 2019-hez képest, amikor a belügyi tárca kiadásainak legutóbbi felülvizsgálata készült. A vizsgált adatok alapján 100 ezer lakosra jelenleg 372 rendőr jut. Két évvel korábban, 2021-ben ez az arány még 30 rendőrrel több volt ugyanannyi lakosra vetítve.

Az Értéket a Pénzért Intézet arra jutott, hogy ha bizonyos állásokat civil alkalmazottak töltenének be a szlovák rendőrség kötelékében, akkor a civilekre szánt alacsonyabb költségeknek köszönhetően spórolni tudna az állam. Az elemzők a meglévő kapacitások keretein belül javasolják a bűnmegelőzéssel és -felderítéssel foglalkozó osztályok megerősítését is. Az egy rendőrre jutó esetek száma egyes rendőri körzetek között akár négyszeres eltérést is mutat. Az intézet arra is felhívta a figyelmet, hogy Szlovákia az egyetlen V4-es ország, ahol a vasúti rendőrség szakosodott osztálya működik, illetve hogy az útdíjrendészet feladatait számos országban civil intézmények látják el.

Az elemzés szerint a rendőrök létszáma, illetve fizetése az átlagbérhez viszonyítva a környező országokéhoz mérhető. A szlovák rendőrök keresete nagyjából az országos átlagbér másfélszeresét teszi ki. Az Értéket a Pénzért Intézet szerint a pótlékok odaítélésének egyértelműbb szabályai növelnék a rendőrségi munka átláthatóságát és vonzerejét is. A pozsonyi parlament ezért a közelmúltban megszavazta, hogy július 1-jétől a kockázati pótlék és a lakhatási támogatás maximális összege 500 euróra emelkedik, a rendőr-akadémia hallgatói pedig ingyenes szállást és étkezést kapnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×