eur:
389.05
usd:
361.35
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella
Orbán Viktor miniszterelnök előadást tart a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2018. július 28-án.
Nyitókép: MTI/Veres Nándor

A szlovák külügy szerint "Magyarországtól semmi nem lett elszakítva"

A miniszterelnök Szlovákiával kapcsolatos kijelentése miatt Bukarest után Pozsonyban is bekérették a magyar nagykövetet.

A román után a szlovák külügyminisztérium is beidézte a magyar nagykövetet Orbán Viktor miniszterelnöknek a Bálványosi Szabadegyetemen szombaton elmondott szavai miatt. „Szlovákia területi integritásának vagy szuverenitásának bármilyen közvetett vagy közvetlen megkérdőjelezése számunkra abszolút elfogadhatatlan” – reagált a magyar kormányfő gondolataira a szlovák külügy.

Bekérette a szlovák külügyminisztérium Balogh Csabát, Magyarország szlovákiai nagykövetét Orbán Viktor magyar kormányfő „elszakított országrészekért végzett munkával” kapcsolatos kijelentései miatt, és magyarázatot kért tőle – erősítette meg a tasr állami hírügynökségnek a Denník N napilap értesülését a szlovák külügyi és európai ügyekért felelős minisztérium kommunikációs osztálya.

„Csehszlovákia és később Szlovákia, valamint Magyarország ugyanúgy utódállama az Osztrák-Magyar Monarchiának, ezért a mai Magyarországtól semmi nem lett elszakítva” – reagált a szlovák külügy. A tárcánál hozzátették, hogy az olyan narratíva, amely Magyarországtól elszakított országrészként határozza meg Szlovákiát,

„teljesen értelmetlenül szembemegy a jószomszédi kapcsolatokkal és a térség stabilitásával”.

A szlovák diplomácia teljesen elfogadhatatlannak nevezte Szlovákia szuverenitásának és területi integritásának megkérdőjelezését bármilyen közvetett vagy közvetlen módon. „A normális és nyugodt kapcsolatok építésében vagyunk érdekeltek Magyarországgal, kölcsönösen tekintetbe véve és tisztelve egymás érzékenységét. A magyar kormányfő legutóbbi kijelentései nem ezt szolgálják” – közölte a szlovák külügyminisztérium.

Orbán Viktor magyar kormányfő hétvégén a tusványosi szabadegyetemen Erdélyben mondott beszédében bírálta a szlovákiai magyar kisebbséget, mert annak ellenére, hogy az ország lakosságának körülbelül tíz százalékát alkotja, képtelen parlamenti képviseletet biztosítani magának. „Kedves felvidéki magyarok, elég képtelen helyzet alakult ki. Félmillió magyar él ott, és nem mondhatjuk, hogy a szlovákok miatt nem tudjuk magunkat megszervezni. Persze ők biztos mesterkednek, de hát ez része az életnek” – fogalmazott Orbán Viktor.

A magyar miniszterelnök „gyenge teljesítménynek” nevezte a felvidéki magyar politikai érdekképviselet munkáját,

és ezt követően hangzott el tőle a szlovák diplomácia által kifogásolt kifejezés is. Orbán Viktor ugyanis azt mondta, „többre van szükség, ha valaki a hazáért akar dolgozni az elszakított országrészekben”.

Forró Krisztián, a Szövetség elnöke közösségi oldalán két bejegyzésben is reagált Orbán Viktor tusványosi üzenetére. Szombaton, nem sokkal a beszédet követően azt írta: „Ha össze tudunk fogni, szeptember 30-án a parlamenti küszöb elérése gyerekjáték lesz. Mert együtt erő vagyunk! Minden jószándékú magyar ember támogatására szükségünk van, hogy újra meg tudjuk teremteni a magyar képviseletet.”

A Szövetség elnöke egy nappal később ismét posztolt, és akkor már úgy fogalmazott, köszöni a miniszterelnök úr karcos gondolatait, majd hozzátette, „szeptember 30-án bevisszük a felvidéki magyar képviseletet a szlovák parlamentbe, megerősítjük a sikert, amit a tavalyi megyei választáson értünk el.”

Címlapról ajánljuk
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza
Aréna

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×