eur:
389.45
usd:
363.09
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
MTI/Mónus Márton
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Szlovákiában rekordszámban utasították el a rendkívüli katonai szolgálatot

Szlovákiában az előző évhez képest harmincszor többen nyújtottak be idén olyan nyilatkozatot, amelyben elutasítják a rendkívüli katonai szolgálatot. Esetleges mozgósítás esetén a nyilatkozatot benyújtó személyeket hagyományos katonai szolgálatra nem, csak alternatív szolgálatra, például kórházi kisegítésre és ehhez hasonló feladatokra lehet behívni.

A vonatkozó szlovák szabályozás szerint a nyilatkozat benyújtásának lehetőségével a hadköteles életkorba lépő fiatalok élhetnek, illetve az összes hadköteles személy, kizárólag minden év januárjában. A nyilatkozat csak akkor érvényes, ha azt békeidőben nyújtják be, háborús helyzet esetén nem.

A nyilatkozatot leadó személyek idei, több mint 40 ezres száma rendkívül magasnak számít: csaknem ötszázszor magasabb, mint két évvel ezelőtt. A védelmi minisztérium korábbi adatai szerint 2021-ben még csak 85-en adtak be ilyen nyilatkozatot, tavaly ez a szám már közel másfél ezerre nőtt. A rendkívüli katonai szolgálat elutasítását célzó nyilatkozatot csak egyszer kell benyújtani, az ugyanis visszavonásig érvényes.

A nyilatkozat indoklásában lelkiismereti és vallási okok szerepelhetnek.

A katonai szolgálat megtagadása azonban nem jelenti azt, hogy az érintett elkerüli az esetleges hadiállapottal járó kötelezettséget. Ha egy állampolgár megtagadja az ilyen szolgálatot, a törvény értelmében a kerületi katonai parancsnokság felveszi a civil szolgálatra kötelezett állampolgárok jegyzékébe. Ilyen esetekben mindenekelőtt kórházi és konyhai szolgálatra osztanák be a polgárokat.

Az öt és fél millió lakosú Szlovákiában 2006-ban szűnt meg az általános sorkatonai szolgálat, a hadköteles férfiak száma jelenleg mintegy egymilliót tesz ki. A szlovák védelmi tárca szóvivője, Martina Kakaščíková azt mondta, a beérkezett nyilatkozatok elbírálása még folyamatban van. Ugyanakkor úgy vélekedett, a végleges szám nem befolyásolja majd az ország védelmi képességeit.

"Sokan vannak, akik jogosulatlanul jelentkeztek, például mert nem töltötték be a tizenkilencedik életévüket, vagy mert már korábban törölték őket a nyilvántartásból, azaz van úgynevezett kék könyvük" – jegyezte meg a szlovák védelmi tárca szóvivője, hozzátéve, hogy a szaktárcánál nem okozott meglepetést a kérvényezők magas száma, mivel

az ellenzék masszív kampányt folytat azt híresztelve, hogy a kerületi hatóságok mozgósításra készülnek.

Az értesülést a védelmi tárca cáfolta, az ellenzéki pártok viszont felkapták a hírt. A közösségi médiában olyan üzenetek kezdtek el terjedni, melyek azt hirdették: "Készüljetek fel, be kell vonulnotok az Oroszország elleni háborúba! Ha a NATO csapatokat küld Ukrajnába, a szlovákok lesznek az elsők, akik meghalnak."

Robert Fico, az ellenzéki Smer elnöke is eszerint kommunikált, s ezenfelül éles kritikával illette az államfőt, a kormányfőt és a védelmi minisztert. "Ha egyszer olyan döntés születik, hogy NATO-katonákat kell küldeni Ukrajnába, Szlovákia ezt biztos feltétel nélkül megteszi, mert olyanok irányítanak, mint Čaputová, Heger és Naď. Mi ezt határozottan elutasítjuk" – fogalmazott Robert Fico. Párttársa, Ľuboš Blaha egyenesen úgy nyilatkozott, Szlovákiában kezd eluralkodni egy mozgósítással kapcsolatos félelem, mivel attól tartanak a férfiak, hogy besorozzák őket a hadseregbe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×