eur:
395.31
usd:
364.53
bux:
65596.86
2024. március 19. kedd Bánk, József
Long exposure cityscape of illuminated Bratislava downtown with light trails on motorway and tall UFO tower at night
Nyitókép: Sergey Alimov / Getty

Napokon belül elsötétül Szlovákia, kenyérhiány is várható

Január 30-án este az önkormányzatok lekapcsolják a közvilágítást Szlovákiában, így tiltakoznak amiatt, hogy a kormány még nem tett semmit a magas energiaárak kompenzálása terén. A településvezetők számára nem maradt más, mint a nyomásgyakorlási akciók. A pékeket képviselő érdekszövetség szerint pedig hiánycikk lehet a kenyér és a kifli, ha nem lép a kormány, ugyanis elképesztő energiaszámlákat kapnak a pékségek, a tésztagyártók és a cukrászok.

Az egekbe szökő energiaárak korábban soha nem látott kihívások elé állítják a szlovákiai önkormányzatokat. A Szlovákiai Városok és Falvak Társulása ezért figyelmeztette a kormányt, hogy kezdjen el foglalkozni az önkormányzatok problémáival.

„A kormány 600 millió eurót vett el az önkormányzatoktól, ráadásul dacára az ígéreteknek, semmi sem történik a magas energiaárak kompenzálása terén” – jelentette ki Jozef Božik, a társulás alelnöke, hozzátéve, hogy a biomassza vagy a faforgács drágulását sem kompenzálta a kabinet.

Az önkormányzatok számára nem marad más, mint a tiltakozásképp alkalmazott nyomásgyakorlási akciók, ezért január 30-án este fél órára lekapcsolják a közvilágítást. A Városok és Falvak Társulása szerint a falvak is csatlakoznak a városi önkormányzatokhoz, emellett további akciókat is terveznek, ezekről január végén, február elején egyeztetnek.

Nem csak az önkormányzatok vannak nagy bajban, hanem a pékek is. Azt mondják, ha nem lép a kormány, példa nélküli

kenyérhiány lesz az országban,

ugyanis elképesztő energiaszámlákat kapnak a pékségek, a tésztagyártók és a cukrászok. „Négyszer magasabb előlegszámlák érkeztek, de vannak, akik az eddiginél tízszer magasabb számlát kaptak” – tájékoztatott Milan Lapšanský, a Szlovákiai Pékek, Cukrászok és Tésztagyártók Szövetségének elnöke. Az újévi áremelés olyan sokkszerű volt a számukra, hogy soha nem látott mértékű bezárási hullám fenyegeti a kis és közepes pékségeket szerte Szlovákiában.

„Arról értesültünk, hogy az üzletláncok a pékáruk helyben sütésének megszüntetését tervezik, mert az előállítási költségek jóval meghaladják a valódi pékségektől kapott árukét. E két tényező miatt elképesztő hiány léphet fel kenyérből és kifliből, és ez a behozatal növekedéséhez vezethet” – tette hozzá a szövetség elnöke.

Milan Lapšanský azt üzente az ország ideiglenes vezetésével megbízott kormánytagoknak, meg kell érteniük, hogy

bár nekik a hatalmon maradás, illetve az előre hozott választás kérdése a legfontosabb, a fizetésüket még mindig a vállalkozók és a polgárok állják.

„Ha nem oldják meg a kis- és középvállalkozások helyzetét, melyek közé a pékségek és a tésztagyártók is tartoznak, nemcsak a lakosság élelmiszer-ellátása kerül veszélybe, hanem rengeteg munkahely is az egyes régiókban” – tette hozzá az érdekképviselet vezetője.

A pékeknek és cukrászoknak az életben maradáshoz így nincs más lehetőségük, mint áremelés.

„Ilyen szintű áremelkedést egyetlen pékség, illetve gasztronómiai vállalkozás sem tud lenyelni” – mondta Pónya Norbert dunaszerdahelyi sütödetulajdonos. A pékszövetség a támogatási rendszer azonnali ismertetését és mihamarabbi beindítását követeli, valamint a kis- és középvállalkozásoknak nyújtott segítség további formáinak kidolgozását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Páncélozott harcjármű-koalíciót alapított Németország és Lengyelország, ismét téma az ukrán haderő tankokkal való felfegyverzése. Közben Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor Ukrajnába látogatott, ahol arról beszélt, hogy hamarosan megegyezhet a két nagypárt Ukrajna támogatásáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy látja: eljött az idő, hogy Európa felkészüljön a háborúra. Ukrajna közben egy átfogó orosz offenzíva elhárítására készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×