INFORÁDIÓ
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz

szlovákia

sötét

kenyér

energia

előre hozott választás

Long exposure cityscape of illuminated Bratislava downtown with light trails on motorway and tall UFO tower at night

Napokon belül elsötétül Szlovákia, kenyérhiány is várható

Január 30-án este az önkormányzatok lekapcsolják a közvilágítást Szlovákiában, így tiltakoznak amiatt, hogy a kormány még nem tett semmit a magas energiaárak kompenzálása terén. A településvezetők számára nem maradt más, mint a nyomásgyakorlási akciók. A pékeket képviselő érdekszövetség szerint pedig hiánycikk lehet a kenyér és a kifli, ha nem lép a kormány, ugyanis elképesztő energiaszámlákat kapnak a pékségek, a tésztagyártók és a cukrászok.

Az egekbe szökő energiaárak korábban soha nem látott kihívások elé állítják a szlovákiai önkormányzatokat. A Szlovákiai Városok és Falvak Társulása ezért figyelmeztette a kormányt, hogy kezdjen el foglalkozni az önkormányzatok problémáival.

„A kormány 600 millió eurót vett el az önkormányzatoktól, ráadásul dacára az ígéreteknek, semmi sem történik a magas energiaárak kompenzálása terén” – jelentette ki Jozef Božik, a társulás alelnöke, hozzátéve, hogy a biomassza vagy a faforgács drágulását sem kompenzálta a kabinet.

Az önkormányzatok számára nem marad más, mint a tiltakozásképp alkalmazott nyomásgyakorlási akciók, ezért január 30-án este fél órára lekapcsolják a közvilágítást. A Városok és Falvak Társulása szerint a falvak is csatlakoznak a városi önkormányzatokhoz, emellett további akciókat is terveznek, ezekről január végén, február elején egyeztetnek.

Nem csak az önkormányzatok vannak nagy bajban, hanem a pékek is. Azt mondják, ha nem lép a kormány, példa nélküli

kenyérhiány lesz az országban,

ugyanis elképesztő energiaszámlákat kapnak a pékségek, a tésztagyártók és a cukrászok. „Négyszer magasabb előlegszámlák érkeztek, de vannak, akik az eddiginél tízszer magasabb számlát kaptak” – tájékoztatott Milan Lapšanský, a Szlovákiai Pékek, Cukrászok és Tésztagyártók Szövetségének elnöke. Az újévi áremelés olyan sokkszerű volt a számukra, hogy soha nem látott mértékű bezárási hullám fenyegeti a kis és közepes pékségeket szerte Szlovákiában.

„Arról értesültünk, hogy az üzletláncok a pékáruk helyben sütésének megszüntetését tervezik, mert az előállítási költségek jóval meghaladják a valódi pékségektől kapott árukét. E két tényező miatt elképesztő hiány léphet fel kenyérből és kifliből, és ez a behozatal növekedéséhez vezethet” – tette hozzá a szövetség elnöke.

Milan Lapšanský azt üzente az ország ideiglenes vezetésével megbízott kormánytagoknak, meg kell érteniük, hogy

bár nekik a hatalmon maradás, illetve az előre hozott választás kérdése a legfontosabb, a fizetésüket még mindig a vállalkozók és a polgárok állják.

„Ha nem oldják meg a kis- és középvállalkozások helyzetét, melyek közé a pékségek és a tésztagyártók is tartoznak, nemcsak a lakosság élelmiszer-ellátása kerül veszélybe, hanem rengeteg munkahely is az egyes régiókban” – tette hozzá az érdekképviselet vezetője.

A pékeknek és cukrászoknak az életben maradáshoz így nincs más lehetőségük, mint áremelés.

„Ilyen szintű áremelkedést egyetlen pékség, illetve gasztronómiai vállalkozás sem tud lenyelni” – mondta Pónya Norbert dunaszerdahelyi sütödetulajdonos. A pékszövetség a támogatási rendszer azonnali ismertetését és mihamarabbi beindítását követeli, valamint a kis- és középvállalkozásoknak nyújtott segítség további formáinak kidolgozását.

Nyitókép: Sergey Alimov / Getty

Kapcsolódó hang

Napokon belül elsötétül Szlovákia, kenyérhiány is várható
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018