eur:
393.84
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
LONDON, ENGLAND - JULY 6: The Band of the Coldstream Guards play Three Lions and Sweet Caroline in the gardens of Clarence House ahead of Englands Euro 2020 semi-final game against Denmark on July 6, 2021 in in London, England. In support to the England Football Team as they approach their Semi-Final match in the UEFA Euro Championships on Wednesday evening The Prince of Wales and The Duchess of Cornwall invited the Band of the Coldstream Guards into the Clarence House Garden to play the following pieces: Three Lions – Composed by Ian Broudie, arranged by Oliver Jeans and Sweet Caroline – Composed by Neil Diamond, arranged by Tim Waters.  (Photo by Victoria Jones-WPA Pool/Getty Images)
Nyitókép: Victoria Jones-WPA Pool/Getty Images

Hidegzuhany: kibuktak Károly elbocsátott beosztottjai

„Szívtelenség” – így jellemezte a brit közalkalmazotti szakszervezet azt a hírt, hogy III. Károly angol király egykori alkalmazottainak egy részét elbocsájtják. Mindezt Erzsébet királynő egyik gyászszertartása során közölték.

III. Károly régi otthona, még wales-i hercegként a londoni Clarence House volt. Mivel Károly és felesége, az immár királyné Kamilla a Buckingham-palotába költözik, a személyzet egy részével hétfőn közölték, hogy nem tartanak tovább igényt a szolgálataikra.

Akár száz emberről is szó lehet, olyanokról, akik több évtizeden át dolgoztak Károly alatt. A rossz hírt akkor kapták épp, amikor megfeszített munkában voltak, hogy zökkenőmentessé tegyék számára az uralkodói pozíció átvételét Erzsébet királynő halálát követően.

Magántitkárokról, egy pénzügyi iroda alkalmazottairól, kommunikációs dolgozókról és személyzetről van szó. Ami még inkább fájdalmas volt a számukra: akkor kapták meg a felmondó levelet, amikor Edinburgh-ban javában folyt a királynő életének szentelt hálaadó mise.

A Brit Közalkalmazott és Kereskedelmi Szolgálatok Dolgozóinak Szakszervezete – ők sztrájkoltak Liz Truss új kormányfő első munkanapján – „szívtelennek” nevezte a döntést. „Bár egyes változásokra számítani lehetett a királyi funkciók változásával, a bejelentés gyorsasága és az elbocsájtások mértéke szélsőségesen érzéketlen. Különösen, hogy nem tudjuk, milyen személyzeti szükségletei lesznek az új wales-i hercegnek és családjának” – utaltak Vilmos hercegre, Katalin hercegnőre és három gyermekükre.

A szakszervezet hozzátette: a személyzet „teljes munkahelybiztonságán dolgozik” és azon, hogy más királyi beosztottak „jövője ne kerüljön válságba ezekben a nehéz időkben”.

A Guardian ugyanakkor úgy tudja, hogy Clarence House dolgozói nem szakszervezeti tagok. Az elbocsájtások híréről szemérmesen hallgatott élő közvetítésében a BBC, amikor a királynő koporsója a Buckingham Palotából a Westimster Hallba tartott. A Clarence House-nak az út szélén álló, gyászoló dolgozóit mutatva annyit jegyzett meg: néhányan úgy érezhetik, eljött az idő, hogy továbblépjenek.

Sok beosztott abban hitben élt, hogy átveszi őket az új királyi háztartás, ezért hideg zuhanyként érte őket a hír. „Mindenki dühös, a magántitkárok, a vezető beosztottak. Mindenki minden nap túlórázott a királynő halála után és most ezt kapták” – közölte egy forrás.

Károly főtanácsadója, Sir Clive Alderton azzal magyarázta a helyzetet, hogy „a szerepek változása a személyzet számára is változást hoz. A háztartás munkájának korábbi portfóliója az akkori wales-i herceg személyes érdeklődését tükrözte. Ezek nem folytatódnak és a Clarence House-t bezárjuk, az ott dolgozó emberek munkájára nem lesz már szükség”.

A titkár szavainak némileg ellentmond a Guardian meg nem nevezett forrásokra épülő találgatása, hogy „Károly a hírek szerint nem nagyon szereti a Buckingham-palotát és ezért azt csak hivatalos funkciókra használhatja, miközben fenntartja a Clarence House-t”. Az egyik ok: a palotának csak egy része lakható és ott épp évekig tartó renovációs munkák folynak. A Guardian az utcán kérdezgette az embereket az elbocsájtások híréről. Legtöbbjüket meglepte, néhányan nem akarták elhinni, mások hangulatkeltésnek nevezték.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×