eur:
395.07
usd:
365.68
bux:
65441.16
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
II. Erzsébet brit királynőnek az uralkodócsalád Skóciában használatos zászlajával letakart koporsóját 2022. szeptember 13-án kiviszik az edinburghi Szent Egyed-székesegyházból, ahol egy napon át volt felravatalozva. Ezután a koporsót repülőgéppel Londonba szállítják. A királynő a skóciai Balmoral kastélyában hunyt el szeptember 8-án, 96 éves korában, uralkodásának 71. évében.
Nyitókép: MTI/AP/Reuters pool/Russell Cheyne

Vége, nem állhatnak be többen II. Erzsébet kegyeleti sorába

Hatalmasra duzzadt a tömeg. Előre jelezték, hogy erre sor kerülhet. Később feloldották a korlátozást, de már több mint egy napot kell várakozniuk azoknak, akik újonnan érkeznek.

Lezárták pénteken a londoni hatóságok a múlt héten elhunyt II. Erzsébet királynő ravatalához vezető sort a hatalmasra duzzadt tömeg miatt. Becslések szerint jelenleg több mint fél napig tart, mire a sor végén állók a ravatalhoz érnek.

A búcsúztatási rendezvények összehangolásáért felelős brit kulturális, sport- és médiaügyi minisztérium pénteken késő délelőtt közölte, hogy legalább hat órán át nem lehet beállni a ravatal előtti sorba, mert a kelet-londoni Southwark Park, ahol a sor számára előre kijelölt útvonal véget ér, teljesen megtelt.

II. Erzsébet királynőt hosszas betegeskedés után, életének 97., uralkodásának 71. évében, múlt csütörtökön érte a halál Balmoralban, a királyi család nyári skóciai rezidenciáján.

Halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly volt trónörökös a brit uralkodó III. Károly néven.

A néhai királynő koporsóját szerda este ravatalozták fel a londoni parlament legősibb épületében, az 1097-ben épült Westminster Hallban.

A ravatalozóhelyiség hétfő hajnalig látogatható, és a várakozások szerint addig legalább 400 ezren keresik fel II. Erzsébet királynő ravatalát.

A brit kulturális, sport- és médiaügyi minisztérium létrehozott a YouTube videómegosztó portálon egy külön csatornát, amely élőben, valós időben jelzi a sor mindenkori hosszát.

A csatorna - amely a "Her Majesty The Queen's Lying-in-State / Queue Tracker" címen kereshető fel - pénteken azt mutatta, hogy a sor hozzávetőleg 8 kilométer hosszú, és a világhírű Tower híd déli hídfőjén is messze túlnyúlik, elérve az előre kijelölt végpontot, a kelet-londoni Southwark Parkot.

A tárca pénteki becslése szerint azoknak, akik jelenleg a sor végén állnak, legalább 14 órába telik, mire a ravatalhoz érnek.

A minisztérium közölte, hogy a Southwark Parkban kialakított várakozási terület megtelt, és további intézkedésig - de legalább hat órán keresztül - nem lehet beállni a sorba.

A közleményben a minisztérium kérte, hogy a sor újbóli megnyitásáig senki ne kísérelje meg a bejutást a park kijelölt területére.

Frissítés: a hatalmas tömeg miatt reggel elrendelt szünet után ismét be lehet állni a néhai uralkodó ravatalához vezető sorba, de

azoknak, akik jelenleg a sor végén állnak, több mint egy teljes napba telik, mire a ravatalhoz érnek.

A búcsúszertartás szeptember 19-én, jövő hétfőn lesz a Westminster Hallhoz közeli Westminster-apátságban, az angol-brit monarchia ősi londoni koronázó templomában, kétezer meghívott vendég, köztük külföldi állam- és kormányfők jelenlétében. Több európai monarchia uralkodói is jelezték, hogy részt vesznek a szertartáson.

A néhai uralkodó koporsóját hétfő este a királyi család legnagyobb és legősibb rezidenciája, a Londontól 25 kilométerre nyugatra emelkedő, csaknem ezeréves windsori kastély kápolnájában helyezik végső nyugalomra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×