INFORÁDIÓ
2022. október 3. hétfő
Helga

ukrajnai háború

harkiv

győzelem

átverés

Ukrán katonák harcjárművel járőröznek a napokban felszabadított területek egyikén a kelet-ukrajnai Harkiv megyében 2022. szeptember 12-én. Oleh Szinyehubov Harkiv megyei kormányzó szerint az orosz megszállókat visszaszorító ukrán erők a frontvonal egyes szakaszain már elérték az orosz államhatárt.

Dezinformációs hadművelet: ukrán átverés volt csak a déli offenzíva

Elterelték az oroszok figyelmét az ukránok, ezért tudtak meglepetésszerűen előretörni Harkiv környékén.

„Ez egy különleges dezinformációs kampány volt” az oroszok figyelmének elterelésére, a valódi cél a harkivi körzet volt. Erről beszélt a Guardian című brit lapnak Tarasz Berezovec egykori ukrán nemzetbiztonsági tanácsadó, aki jelenleg az ukrán különleges erők Bohun zászlóaljának szóvivője.

Pár napja az ukránok egy villámoffenzívában visszavették a harkivi régió megszállt területeinek egyharmadát, miközben az oroszok a haditechnikát hátrahagyva menekültek el. A brit hírszerzés azt közölte: súlyos veszteségeket szenvedett egy olyan harckocsizó hadtest, amelynek valódi feladata Moszkva védelme lett volna egy esetleges, a NATO ellen vívott háborúban.

„Az oroszok azt hitték, hogy délen támadunk és odavitték a haditechnikát. Ehelyett az offenzíva ott indult meg, ahol a legkevésbé számítottak rá. Emiatt pánikba estek és menekülni kezdtek” – mondta Berezovec.

Az információs hadművelet részeként az ukrán déli parancsnokság kitiltotta az újságírókat a herszoni frontvonalról – bár a Washington Postnak sikerült riportot készíteni ukrán katonákkal, akik azt mondták, hogy súlyos veszteségeket szenvedtek.

Berezovec szavai arra utalnak, hogy ezzel sikerült elterelni az oroszok figyelmét. „Közben a srácaink Harkivban a legjobb nyugati, jobbára amerikai felszerelést kapták meg” – mondta.

Az információs művelet részeként lecsaptak a harkivi körzetben azokra a helyiekre, akik jelentettek az oroszoknak az ukrán előkészületekről. „Szinte teljesen eltakarítottuk őket. Jobbára normális ukrán civilek voltak, de volt köztük néhány, magát ukránnak kiadó orosz ügynök is. Az oroszoknak fogalmuk sem volt, hogy mi történik” – tette hozzá.

Az orosz védelmi minisztérium közben „haderő-átcsoportosításként” írta le a történteket, ami kiváltotta a háborúpárti bloggerek haragját. Többen totális mozgósítást követeltek, miközben egy volt Duma-képviselő ritka módon elmondhatta az állami tévében, hogy szerinte a jelenlegi módszerekkel nem lehet legyőzni Ukrajnát és tárgyalni kellene. Három körzetben (Moszkva, Szent-Pétervár és Kolpino) 18 önkormányzati képviselő közben egy petícióban nyíltan Vlagyimir Putyin elnök lemondását követelte, mert szerintük „a lépései kárt okoznak Oroszország és polgárai jövőjének”. Egy további önkormányzati képviselő pedig „hazaárulással” vádolta az elnököt és vádeljárást sürgetett ellene. A képviselőket beidézték a rendőrségre.

Az ukránoknak sikerült visszafoglalni az oroszok által logisztikai központként használt Izjumot, néhány kisebb várost és több mint harminc falut. Olyan helyeket is visszaszereztek, amelyeket az oroszok az invázió kezdete óta tartottak megszállva. A katonai kudarc után az orosz tüzérség rakétákkal kezdte lőni az ukrán infrastruktúrát, ami áramszüneteket okozott három körzetben is. Egy, az oroszok által kinevezett helyi illetékes azt mondta, hogy az ukrán hadsereg nyolcszoros túlerőben volt és hogy a helyzet folyamatosan romlik.

A háborús helyzetről beszélt Resperger István az InfoRádió Aréna című műsorában:

Nyitókép: Kosztyantin Liberov

Kapcsolódó hang

Dezinformációs hadművelet: ukrán átverés volt csak a déli offenzíva
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018