eur:
394.36
usd:
370.11
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a CERN új, LIinac 4 lineáris részecskegyorsítóját fényképezi egy riporter a CERN meyrini székhelyén az eszköz avatási ünnepsége előtt, 2017. május 9-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Valentin Flauraud

Az energiaválság miatt időről időre leállhat a Nagy Hadronütköztető

Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet felkészül részecskegyorsítóinak, köztük a Nagy Hadronütköztetőnek az európai energiahiány miatti esetleges leállítására – közölte a CERN energiagazdálkodási testületének vezetője.

Serge Claudet a The Wall Street Journalnak adott interjújában elmondta: Oroszország ukrajnai inváziója miatt kialakult energiaválság azzal fenyeget, hogy lelassulnak a világ legnagyobb gyorsítójában folyó kísérletek. „A mi aggodalmunk valójában a hálózat stabilitása, mert mindent megteszünk, hogy megakadályozzuk az áramkimaradást a térségünkben” – idézte szavait az amerikai napilap.

A részecskegyorsítók hatalmas mennyiségű energiát használnak fel, ezért a fizikusok most felmérik, hogy a Nagy Hadronütköztető javasolt utódai közül melyik lehet a legalkalmasabb a hatékonyság optimalizálására és a klímaváltozásra gyakorolt legkisebb hatás szempontjából.

A részecskegyorsító leállhat a régió energiaigényének csúcsidőszakaiban, mivel a francia–svájci határon található CERN Franciaország egyik legnagyobb áramfogyasztója. Működése 200 megawattnyi energiát igényel, ami majdnem harmada annak, amit a közeli Genf városa fogyaszt.

Annak ellenére, hogy Finnország és Svédország pénteken felajánlotta: támogatja a regionális áramtermelőket, miután az orosz Gazprom határozatlan időre leállította az Északi Áramlat 1 gázvezetéken keresztül történő energiaellátását, az európai energiapiac jelentős megszorításokkal néz szembe a téli fűtési szezon előtt.

Az áramhiányhoz való alkalmazkodás érdekében hozott intézkedések között szerepel a gázadagolás, valamint egyes európai gyárak és más nagy energiafogyasztók leállítása.

A Nagy Hadronütköztető tevékenységének legdrámaibb eredménye a részecskéknek tömeget kölcsönző Higgs-bozon, más néven az „isteni részecske” létezésének 2012-es megerősítése volt.

Most a részecskegyorsítóban dolgozó több ezer tudós a Higgs tulajdonságait vizsgálja, olyan részecskék után kutatva, amik az úgynevezett sötét anyagot alkothatják. Egy tudományos elmélet szerint ez mindenhol jelen van a világegyetemben, de eddig nem tudták kimutatni.

Az ütköztető protonokat és más részecskéket gyorsít fel ellentétes irányban a több, mint 20 kilométer átmérőjű földalatti gyűrűben és közel fénysebességgel ütközteti őket, hogy megvizsgálja az ütközések nyomán keletkező rövid életű részecskéket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×