eur:
392.47
usd:
365.57
bux:
66127.6
2024. április 26. péntek Ervin
CARDIFF, WALES - JUNE 21: A man wearing an RMT Union jacket looks on at Cardiff Central Station on June 21, 2022 in Cardiff, Wales. The biggest rail strikes in 30 years started on Monday night with trains cancelled across the UK for much of the week. The action is being taken by Network Rail employees plus onboard and station staff working for 13 train operators across England. Thousands of jobs are at risk in maintenance roles and ticket office closures were planned as well as pay freezes during the cost of living crisis, says the RMT union. (Photo by Matthew Horwood/Getty Images)
Nyitókép: Photo by Matthew Horwood/Getty Images

Évtizedek óta nem látott sztrájk kezdődött Nagy-Britanniában

Nagy-Britanniában kedden több tízezer vasúti és metró dolgozó tette le a munkát.

Kedden a londoni buszok még a szokásosnál is jobban szardíniás dobozokra emlékeztetnek, mert a becslések szerint 10 ezer metródolgozó tart egynapos sztrájkot, úgy időzítve, hogy az egybeessen a vasúti dolgozók még nagyobb munkabeszüntetésével.

A szigetországban a vasúti hálózatot fenntartó Network Rail és 13 különböző vasúti társaság több ezer alkalmazottja teszi le a munkát kedden, csütörtökön és szombaton. A BBC szerint

a hét sztrájkmentes napjain sem lesz zökkenőmentes a tömegközlekedés.

A britek szeretnek a franciákon élcelődni, hogy mindig sztrájkolnak, de van egy saját szakszervezetük, amely masszív fennakadásokat tud okozni, gyakran, amikor a legkényelmetlenebb. A vasúti, tengeri és közlekedési dolgozókat tömörítő RMT most például az iskolai vizsgák idejét választotta, amivel kivívta a szülők haragját. „Öt gyerekünk van és három különböző iskolába járnak. Az egyik nem tud busszal bejutni, mert oda csak vonat megy” – mondta egy anya az i című lapnak.

Egy másik csoport, amelynek gondot okoznak majd a sztrájkok, a pandémia miatt három éve először megrendezett Glastonbury zenei fesztivál közönsége.

Az RMT jobb munkafeltételeket és 7 százalékos béremelést követel dolgozóinak – közéjük tartoznak a londoni metrósok, akik az átlagkereset feletti, 60 ezer fontos fizetést kapnak, ami több, mint 27 millió forintnak felel meg – évente. Viszont azt is mondja, hogy több ezer dolgozót fenyeget az elbocsátás vagy az alacsonyabb nyugdíj réme, míg a pénzüket erodálja az elszabadult infláció, és közben csak 2 százalékos béremelést ajánlottak nekik.

Az érdekképviselet azzal vádolja a konzervatív kormányt, hogy az idézte elő a sztrájkot, mert nem volt hajlandó csatlakozni a tárgyalásokhoz, illetve csökkentette a cégek támogatását, és nem engedi „szabadon tárgyalni” a munkaadókat. Grant Shapps közlekedési miniszter azzal vágott vissza, hogy többé nem tűrik el, hogy a vasúti szakszervezetek úgy éljenek a sztrájk jogával, hogy „teljesen figyelmen kívül hagyják azok jogait, akiknek az életét megzavarják”. Emellett abszurdnak nevezte az RMT fenyegetését, hogy az összes brit vasúti jegypénztárat bezárják.

A sztrájkok csak azt érik el, hogy az utazóközönség vezető nélküli vonatokat akar majd látni

– tette hozzá a miniszter.

Bár a brit kormány nem akar „érdekegyeztető tanácsot”, és azt állítja, hogy a munkaadóknak és a dolgozói képviseleteknek kell megállapodniuk, a BBC szerint megköti a vasúti társaságok kezét. Ezek a cégek még mindig csak a pandémia előtti profitjuk felét tudják megtermelni, és a kormány fenntartható pénzügyi szintre akarja hozni a vasutakat, ami miatt nem tudnak 3 százaléknál több fizetésemelést ajánlani.

Beszólt a szakszervezetnek Boris Johnson miniszterelnök is, aki szerint nem helytálló azt mondaniuk, hogy a fizetésemelést a jegyáremelésből lehetne fedezni.

Közben az Uber alkalmazás képviselői közölték, hogy drasztikusan megugrottak a megrendeléseik.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×