eur:
392.76
usd:
366.13
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay.com

Háromezer orvos kész beadni a felmondását Szlovákiában

A nyolc követelés egyik legfőbbje a fizetésemelés. Kritikus alkalmazotthiány van az egészségügyben.

A szlovák orvosszakszervezet áprilisban hirdetett sztrájkkészültséget, nyolc javaslatot és elvárást fogalmazott meg, amely teljesítése elengedhetetlen ahhoz, hogy javuljon a szlovákiai kórházak helyzete. Ezek főleg a kórházak finanszírozására, az egészségügyi biztosítási rendszer megreformálására, az orvosok értékelésére és a nővérek béremelésére vonatkoznak. A szakszervezet szerint ha a sztrájkkészültségnek nem lesz hatása, tömegesen fognak felmondani a kórházi orvosok.

Peter Visolajský, a Szlovák Orvosok Szakszervezetének elnöke arról tájékoztatta Eduard Heger szlovák kormányfőt, hogy nem kaptak világos választ a követeléseikkel kapcsolatban. Visolajský szerint eddig háromezer kórházi orvos jelezte Szlovákiában, hogy kész beadni a felmondását, és várhatóan továbbiak fognak csatlakozni a közös felmondási szándéknyilatkozathoz. „Azon túl, hogy a kormányfő elmondta, súlyos a helyzet az egészségügyben és kevés az orvos és a nővér, ma sem kaptunk világos választ arra, hogy mi lesz tovább, milyen lépéseket akarnak tenni” – közölte Visolajský. A szakszervezet leszögezte, hogy találkozó alapján szinte kizárt, hogy június végéig megszülessen a döntés.

Ľubica Janíková, Eduard Heger szóvivője elmondta, hogy a miniszterelnök érti az egészségügyi dolgozók követeléseit, de azok megoldásához olyan további intézkedések kidolgozására van szükség, amelyekről egyelőre nincs egyetértés. „Eduard Heger kormányfő tudja, hogy érzékeny hozzáállást, ugyanakkor sürgős megoldást követlenek az orvosok, a nővérek és a többi egészségügyi dolgozó elvárásai. Ugyanakkor évente esedékes, azaz strukturális kiadásokról van szó, és ezeknek az igényeknek a kielégítése sajnos további, még el nem fogadott intézkedések meghatározásához és jóváhagyásához kötődik” – mondta a kormányfő szóvivője.

Az egészségügyi tárcának és a kormánynak a tervek szerint június végéig kellene megállapodnia, hogy miként emelik az egészségügyi dolgozók fizetését. Ennek oka az egészségügyi alkalmazottak kritikus hiánya. A Denník E internetes hírportál szerint idén már csaknem 500 euró a havi bruttó különbség egy szlovákiai és egy csehországi nővér fizetése közt, miközben 2016-ban még hasonló összeget kaptak. A tárca tervezete szerint az egészségügyi nővérek és a szülésznők havonta bruttó 700 euróval, a mentősök 400 euróval, az orvosok pedig több mint 500 euróval kereshetnek majd többet. Ha a javaslatot elfogadják, a fizetésük jövő évtől lehet magasabb.

A minisztérium adatai szerint jelenleg csaknem 4500 alkalmazott hiányzik a szlovákiai egészségügyből.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×