eur:
391.85
usd:
368.01
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
WASHINGTON, DC - JANUARY 06: Jacob Chansley, also known as the QAnon Shaman, screams Freedom inside the U.S. Senate chamber after the U.S. Capitol was breached by a mob during a joint session of Congress on January 6, 2021 in Washington, DC. Congress held a joint session to ratify President-elect Joe Bidens 306-232 Electoral College win over President Donald Trump. Pro-Trump protesters illegally entered the U.S. Capitol building following rallies in the nations capital. (Photo by Win McNamee/Getty Images)
Nyitókép: Win McNamee/Getty Images

Megfagyott a levegő Donald Trump állítólagos megjegyzésétől

Donald Trump exelnök még inkább felelős az amerikai kongresszus ostromáért, mint korábban gondolták – sugallta egy kongresszusi vizsgálat. Közben az FBI őrizetbe vette Michigan állam egyik kormányzójelölt-aspiránsát az ostrom miatt.

Donald Trump puccsot kísérelt meg – hangzott el egy kongresszusi meghallgatáson, ahol a republikánus bizottsági alelnök, Liz Cheney úgy fogalmazott, hogy Trump „lobbantotta be a támadás lángját”. Cheney, aki Dick Cheney volt republikánus alelnök lánya, a 2021. január 6-i ostromról beszélt, amikor Trump-hívők törtek be a törvényhozás épületébe.

A rivális Demokraták által uralt alsóház vegyes bizottsága egy éven át folytatott meghallgatásokat az amerikai demokráciát megrázó eseményről – aminek ikonikus képe volt ahogy az épületbe behatolt „sámán” és társai a kamerák előtt pózoltak.

A bizottság csütörtök este, első nyilvános meghallgatásán klipeket mutatott be a Trump belső körével készült interjúkból, a főműsoridőre időzítve. Elhangzott például Bill Barr volt igazságügyminiszter részéről, hogy ő többször azt mondta Trumpnak: elvesztette az elnökválasztást és a csalásról szóló állításai helytelenek voltak. Még Trump lánya, Ivanka megjegyzését is bejátszották, amelyben arról beszélt, elfogadta Barr érvelését.

Washington, 2022. június 10.
Ivanka Trumpnak, Donald Trump amerikai elnök lányának és tanácsadójának videókapcsolaton keresztül közvetített beszéde a 2021. január 6-i Capitolium elleni lázadást vizsgáló bizottság első nyilvános tárgyalásán Washingtonban 2022. január 9-én.
MTI/EPA/Pool/AFP/Mandel Ngan
Ivanka Trumpnak, Donald Trump amerikai elnök lányának és tanácsadójának videókapcsolaton keresztül közvetített beszéde a 2021. január 6-i Capitolium elleni lázadást vizsgáló bizottság első nyilvános tárgyalásán Washingtonban 2022. január 9-én. MTI/EPA/Pool/AFP/Mandel Ngan

A bizottsági tagoknak elállt a lélegzete, amikor Cheney felolvasott egy Trumphoz kapcsolt megjegyzést. Amikor az exelnök meghallotta, hogy a tömeg azt kántálta, hogy Mike Pence alelnököt fel kell akasztani, mert elfogadja a választási eredményt, akkor azt mondta, hogy

„megérdemli”.

Maga Donald Trump „politikai kacsának” nevezte a meghallgatást, amiben saját pártjának egyes képviselői is ellene fordultak. Trump továbbra is azt állítja, hogy a választást elcsalták és utalgatott rá, hogy 2024-ben ismét indulhat a Fehér Házért.

Közben a Republikánusok azt mondták, hogy a meghallgatás célja, hogy eltereljék az amerikaiak figyelmét az öt hónap múlva esedékes félidős választásokról. Felmérések szerint a demokraták elveszíthetik az alsóházat.

A capitóliumi események miatt közben

az FBI őrizetbe vette Ryan Kelley michigani republikánus kormányzójelölt-aspiránst.

Kelley is ott volt tavaly január 6-án az ostromnál, és azt kiabálta – egy videofelvétel tanulsága szerint – hogy „Gyerünk, befelé, ez az, ez háború, bébi”. A politikust „korlátozott hozzáférésű épületben, vagy helyen folytatott rendbontó tevékenységgel” vádolta meg a január 6-i ügyekkel foglalkozó washingtoni bíróság. Kelley egyike a michigani republikánus jelöltségért folyó előválasztás 5 aspiránsának.

Kelleyt először fotók alapján azonosította az FBI, miután anonim feljelentést kapott. A politikus a képeken a Capitolium lépcsőjén áll. A vád szerint ő is az épületbe betörő tömegben volt és a mögötte állókat integetéssel buzdította arra, hogy jöjjenek az épületbe vezető lépcső felé.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×