eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Gold coin Stack On the table save money Taking care of money
Nyitókép: ArtRachen01/Getty Images

A cseheknél 16, a szlovákoknál közel 12 százalékon az infláció

Csehországban májusban 16 százalékra emelkedett az éves infláció az áprilisi 14,2 százalékról – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal. Leginkább a lakhatási költségek, az élelmiszer- és az üzemanyagárak növekedtek. A májusi inflációs adat a legmagasabb 1993 decembere óta. Szlovákiában is két számjegyű volt a májusi hónapban számolt éves infláció, 11,8 százalékon állt meg a pénz romlása. Zuzana Čaputová szlovák államfő a héten megvétózta az infláció elleni törvénycsomagot, mert módosításokat kér.

Csehországban az élelmiszerek és az üdítőitalok májusban 15 százalékkal voltak drágábbak, mint egy éve, a lakhatási költségek emelkedését pedig az energiaárak növekedése befolyásolta leginkább. A földgáz 49, a tüzelőanyagok 30 százalékkal, a villanyáram közel 31 százalékkal, a meleg víz és a fűtés pedig közel 18-cal került többe 2022 májusában, mint 2021-ben.

A cseh benzinkutakon az üzemanyagért 44 százalékkal kellett többet fizetni, mint az előző év hasonló időszakában. Az élelmiszerárak is nagyon megugrottak. A liszt az elmúlt hónapban 65 százalékkal, a tartósított tej 33,5-tel, a vaj 52-vel, a tojás 34-gyel, a kenyér pedig több mint 25 százalékkal került többe, mint egy éve – mutattak rá a statisztikusok.

A májusi inflációs adat a 28 éve mért legmagasabb,

akkor 18 százalékos volt az áremelkedés. A gazdasági helyzetre való tekintettel az elemzők többsége arra számít, hogy júniusban tovább nő az infláció Csehországban.

Szlovákiában is két számjegyű volt a májusi hónapban számolt éves infláció. Az Eurostat adatai szerint 11,8 százalékon állt meg a pénzromlás. A Stem-Mark cég által készített felmérésből az derült ki, hogy a szlovákok az infláció hatására kevesebb fogyasztási cikket vásárolnak, keresik a leárazásokat, sokan pedig nem terveznek nyári kirándulásokat. A magas infláció a megkérdezettek harmadát tántorította el a kiválasztott áruk vagy szolgáltatások vásárlásától. Az emberek leggyakrabban a kirándulásokról, új autó vásárlásáról vagy házfelújításról mondanak le. Ezen a téren a felmérésben részt vevők 43 százalékánál volt döntő értékű a jelentős áremelkedés. A felmérésben tízből heten válaszoltak úgy, hogy a magas árak miatt kevesebb fogyasztási cikket vásárolnak, mint tavaly, 80 százalékuk pedig a múlthoz képest gyakrabban vásárol akciós vagy leárazott termékeket.

A pozsonyi törvényhozás május végén elfogadta az inflációellenes törvénycsomagot, Zuzana Čaputová köztársasági elnök azonban megvétózta azt, és újratárgyalásra visszaküldte a parlamentbe. Az államfő rámutatott, hogy a törvénycsomag különösen érzékenyen érinti az önkormányzatokat, és egyes településekre a csomag hatásai egzisztenciális fenyegetést jelenthetnek. A képviselők május 24-én hagyták jóvá a pénzügyminisztérium törvénycsomagját, amelyben szerepel a gyermekek szabadidős tevékenységének havi 60 eurós támogatása januártól, továbbá a családi pótlék emelése és a gyermekek után járó adóbónusz emelése. A csomagot bírálták az önkormányzatok és a szociális partnerek is. A családok támogatásával foglalkozó szervezetek viszont a törvény aláírására szólították fel az államfőt. A kormánypártok már korábban közölték, hogy ha a köztársasági elnök vétózik, újra megszavazzák a törvénycsomagot a parlamentben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×