eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Robert Fico szlovák miniszterelnök beszédet mond az EU Duna Régió Stratégia programjának keretében rendezett kétnapos konferencia nyitóülésén Pozsonyban 2016. november 3-án.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Megmenekült a bilincstől Robert Fico, két képviselőt kizártak a szavazás miatt az egyik frakcióból

Két képviselői szavazat hiányzott ahhoz, hogy Robert Ficót, Szlovákia korábbi háromszoros miniszterelnökét, jelenlegi ellenzéki képviselőt kiadja a szlovák parlament a rendőrségnek, s ezáltal előzetes letartóztatásba kerüljön. A Smer párt elnökét egyebek mellett bűnszervezet létrehozásával gyanúsítják. A parlament szerda este azonban úgy döntött, nem szűkíti a mentelmi jogát, így továbbra is szabadlábon védekezhet.

74 képviselő támogatta, 49 ellenezte, 19 tartózkodott, 8 pedig nem szavazott a 150 tagú szlovák törvényhozásban az utóbbi hetek legizgalmasabb kérdéséről, mégpedig arról, hogy megvonja-e a parlament Robert Fico mentelmi jogát, s ezáltal lehetővé tegye, hogy az exkormányfőt bilincsbe verve elvigye a rendőrség. A parlament végül két szavazat híján szerdán este elutasította a Legfőbb Ügyészség kérését, a képviselők nem járultak hozzá Robert Fico előzetes letartóztatásához. Fico ellen a rendőrség indított büntetőeljárást. Bűnszervezet létrehozásával, támogatásával, hivatali jogkörrel való visszaéléssel, valamint kereskedelmi, bank-, postai, távközlési és adótitok veszélyeztetésének folytatólagos elkövetésével gyanúsítják.

A szerda esti szavazás során

Robert Fico „életben tartására” nem voltak elegendők csupán az ellenzéki szavazatok.

A négypárti kormánykoalíció pedig nem szavazott egységesen. Az SaS-frakció és a Za ľudí képviselői mind igennel voksoltak, a Sme rodina képviselői viszont tartózkodtak. A legnagyobb meglepetést azonban az OĽaNO szolgáltatta, amely mozgalom képviselőinek többsége Fico kiadatása mellett voksolt, ám egy képviselőjük nem szavazott, egy pedig tartózkodott.

Épp ez a két szavazat hiányzott az exkormányfő letartóztatásához. A két OĽaNO-s képviselőt, Katarína Hatrákovát és Romana Tabákot rögtön a szavazás után kizárták a mozgalom frakciójából.

Michal Šipos, a mozgalom frakcióvezetője indoklásképp elmondta, „az OĽaNO 50 képviselőjéből ketten elárulták az OĽaNO szavazóit azzal, hogy nem engedtek utat az igazságszolgáltatásnak.”

Igor Matovič, az OĽaNO vezetője, aki a 2020-as parlamenti választásokon aratott győzelmét annak köszönheti, hogy ígéretet tett az ország korrupciótól való megtisztítására, az igazságszolgáltatás hatalmas vereségeként könyvelte el a szavazás eredményét. Matovič visszautasította Fico állítását, mely szerint politikai harcot folytattak ellene.

„A választások előtt azt ígértük, hogy szabad kezet kapnak a bűnüldöző szervek. Ez azóta is érvényes minden nyomozóra, ügyészre és bíróra, s ezt a szabadságot továbbra is védeni fogjuk”

– fogalmazott Matovič, hozzátéve, hogy most ugyan csatát vesztett, de biztos benne, hogy a Smer elnöke egyszer bíróság elé kerül.

Richard Sulík, Matovič koalíciós partnere, az SaS párt elnöke a szavazás eredményét Igor Matovič egész politikai karrierje legnagyobb vereségeként könyvelte el. Úgy fogalmazott, nemcsak kedvenc koalíciós partnere, a Sme rodina mért rá vereséget azzal, hogy tartózkodott, hanem két saját képviselője is. „Soha többet nem beszélhetnek a korrupció elleni harcról” – szögezte le Sulík.

Robert Fico a szerdai szavazás után megkönnyebbülve köszönetet mondott minden képviselőnek, aki nem támogatta az ügyészség kérését, és nem szavazta meg, hogy előzetes letartóztatásba helyezéséről dönthessen a bíróság.

„Köszönöm minden képviselőnek, aki támogatott, és tiszteletben tartom a többiek véleményét is” – jelentette ki Fico. Az ellene indított büntetőeljárásról továbbra is azt állítja, hogy politikai eljárás zajlik ellene.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×