eur:
393.1
usd:
367.26
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
WARSAW, POLAND - 2022/03/08: Ukrainian refugees lining up for buses departing to Liberec, Czech Republic in Warszawa Zachodnia station.As war crisis in Ukraine continues, millions of Ukrainians have been fled from their homeland to Poland, most of them are women and children. Most of them temporarily resting in railway stations in Warsaw and awaiting resettlement, According to UN agency, the numbers of refugee migration have hit 1.5 million, which is the fastest-ever since the Second World War. The Polish government has announced a plan of 8 billion zloty ($1.7 billion) to aid the refugees. (Photo by Alex Chan Tsz Yuk/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
Nyitókép: Alex Chan Tsz Yuk/SOPA Images/LightRocket/Getty Images

Megemelt költségtérítést fizet a cseh kormány a menekülteket befogadó vendéglátóknak

A cseh egészségügyi minisztérium speciális egészségügyi központok létrehozását tervezi az ukrán menekültek számára.

A cseh kormány döntött az Ukrajnából érkező menekültek önkormányzati vagy kereskedelmi szálláshelyeken és szállodákban való elhelyezéséért folyósított anyagi támogatás növeléséről. Ha ez is kevésnek bizonyul, a régiók is hajlandók növelni az összeget.

A cseh kormány eredeti, 7 eurós javaslata elfogadhatatlan volt a régiók és azon belül a szállásadó vállalkozók számára, ezért a kabinet két nappal később úgy döntött, megemeli a támogatás összegét. A tornatermekben és egyéb közösségi termekben elhelyezett menekültek után 8 eurót fizet éjszakánként egy fő után, s ez az összeg az étkezés díját is tartalmazza. A rekreációs központokban és alacsony komfortszintű szálláshelyeken elhelyezett személyek után ugyancsak 8 eurós a hozzájárulás, ám e helyeken az összeg nem tartalmazza az étkezést.

A panziókban és hotelekben elszállásolt személyek után pedig 10 euróra emelték a támogatási összeget éjszakánként.

Martin Kuba, a Régiók Szövetségének elnöke elmondta, hogy készek saját forrásból kipótolni az állam által nyújtott összeget.

Csehország néhány kerületében már nincs több kapacitás a menekültek elszállásolására, ezért a kormány úgy döntött, hogy olyan régiókba szállítja a menekülteket, ahol még van szabad hely. „Arra a személyre, aki ismételten elutasítja a számára felkínált szálláslehetőséget, úgy tekintünk, mint aki képes saját maga számára bebiztosítani azt” – jegyezte meg Vít Rakušan cseh belügyminiszter.

Csehországba az elmúlt három hét alatt 270 ezer menekült érkezett Ukrajnából. A cseh egészségügyi minisztérium speciális egészségügyi központok létrehozását tervezi az ukrán menekültek számára az országban. Ezek a központok az egyetemi kórházakban működnek majd, s közülük az első már a jövő héten megnyílhat. Egészségügyi alapellátást egyelőre a segélyközpontokban nyújtanak a menekültek számára, ahol a legtöbb esetben köhögésre, emésztési problémákra vagy fájdalomcsillapításra írnak fel gyógyszereket.

A cseh egészségügyi tárca most azt vizsgálja, hogyan lehet a jövőben gondoskodni az ukrán menekültekről a teljes csehországi tartózkodásuk alatt.

Az Általános Egészségbiztosító szerda reggelig több mint 170 ezer új személyt regisztrált, akiknek csaknem fele gyermek.

A biztosító számításai szerint minden gyermekorvosnak 50 új beteget kellett felvennie. Ondřej Jakob, a cseh egészségügyi minisztérium szóvivője a ČT24 hírtelevíziónak azt mondta, az lenne a legjobb, ha minden régióban legalább egy egészségügyi központot létesítenének az ukrán menekültek számára, amely elsősorban gyermek-, nőgyógyászati, belgyógyászati és sebészeti ellátásra koncentrálna. A minisztérium szerint ezeken a helyeken ukrán nővérek is dolgozhatnának, és ukrán orvosok segíthetnének, akiknek viszont előbb szakmai vizsgát kellene tenniük.

A szomszédos Szlovákiában minden Ukrajnából érkező menekültnek joga van sürgős orvosi ellátásra az országba érkezését követő első 30 napban. Ezt az úgynevezett Lex Ukrajna teszi lehetővé, amely az egészségbiztosítási törvényt is módosítja. A módosítást szerdán hagyta jóvá a kormány. Vladimír Lengvarský szlovák egészségügyi miniszter elmondta, hogy a menedékkérők és az ideiglenes menedékjogot kérők számára korlátlanul garantált a sürgős egészségügyi ellátás, a státusz nélküli menekültek számára pedig 30 napig biztosított a sürgősségi ellátás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×