eur:
393.21
usd:
367.89
bux:
65949.18
2024. április 24. szerda György
Boris Johnson brit miniszterelnök vizet iszik a londoni kormányfői rezidencián, a Downing Street 10-ben tartott sajtótájékoztatón 2021. július 5-én. Johnson bejelentette, hogy két hét múlva feloldják a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére elrendelt, még érvényben lévő utolsó jogi korlátozások nagy többségét.
Nyitókép: MTI/AP/AFP pool

Sok a brit fertőzött, de nem lép a kormány

Hiába ült össze a növekvő omikronos fertőzések miatt a brit kormány válságstábja, nem hoztak döntést a sajtóban kiszivárgott „megszakító” karanténról. A karanténkezelés és más politikai botrányok miatt szorongatott Boris Johnson miniszterelnök el sem ment a találkozóra.

A hétvégén a brit sajtóban elterjedt a hír, hogy a kormány a karácsonyi ünnepek után, sőt, talán már előbb egy kéthetes úgynevezett „áramkör-megszakító karantént vezetne be”.

Az ok a gyorsan terjedő omikron koronavírus-variáns: vasárnap napi 12 ezer regisztrált omikronos fertőzésről és 86 ezer régebbi variáns által okozott fertőzésről számoltak be a brit hatóságok.

Tudományos tanácsadók, a brit egészségügy vezetői és a gyakran inadekvátnak kikiáltott kormány is ritka módon egyetértenek abban, hogy az egészségügyi ellátórendszer összeomlásától félnek.

Korai kutatások szerint az omikron nagyon gyorsan terjed, de jobbára enyhébb betegséget okoz. Illetékesek viszont attól tartanak, hogy tömeges fertőzések között pár százalékos súlyos esetek is olyan nagyszámúak lesznek, hogy ismét a kórházak túlterhelésétől kell félni.

Hogyan lassítanák tehát a vírus terjedését és garantálja-e hogy nem lesz „megszakító karantén?” – kérdezték Sajvid Javid egészségügyi minisztert. „Ebben a pandémiában nincsenek garanciák” – mondta.

A brit társadalom egy része és Boris Johnson kormányfő kormányzó konzervatív pártjának sok képviselője számára is ez már több, mint amit el tudnak viselni.

Johnson a nyáron azt mondta: a karanténok után nyitást követően nem lesz hátraarc, nem nem lesznek szigorító intézkedések. Most, hogy az omikron miatt mégis újra előírták zárt terekben a maszkviselést és kérni fogják a tömegrendezvényeken karanténútleveleket,

Johnson 99 képviselője szavazott ellene a parlamentben és szégyenszemre az ellenzéki Munkáspárt voksaival ment át a rendelkezés.

A hétvégén közben azok tartottak tömegtüntetést Londonban, akik szerint a kormány diktatórikus lépésekkel korlátozza az emberek szabadságát. A tömeg döntő része maszk nélkül vonult fel és közülük sokan a pandémia létét tagadó vakcinaellenesek közé tartoznak, akik úgy fogalmaztak: „ők rendelkeznek a testük felett”.

Az általában radikális jobboldali érzelműek mozgalma meglepő módon összeér az olyan balliberálisokéval, akik szerint a vakcinaútlevelek megkövetelése a nyilvános eseményekre való belépéshez az emberi jogok durva megsértése és az aránytalanul sújtja a hátrányos helyzetben élőket.

Járványügyi szakértők szerint valójában napi több százezer új omikron-fertőzés sújthatja az országot, de ezeket még nem mutatták ki. A helyzetet jellemző tudományos modell szerint ha a brit kormány csak a jelenlegi „B-terv” intézkedéseit tartja fenn, akkor csak Angliában napi háromezer ember kerülhet kórházba. Kormánytanácsadók hozzátették: az omikron miatti kórházi kezelések valódi száma a hivatalos adat tízszerese lehet – az ok az, hogy

lassan jelentik le az új eseteket.

Szakértők szerint az emlékeztető oltások programjának forszírozása sem hoz túl sok jó eredményt, mivel frissen beoltott emberek is kórházba kerülhetnek, jóval azelőtt, hogy létrejönne náluk az immunitás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×