INFORÁDIÓ
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert

volodimir zelenszkij

vlagyimir putyin

ukrajna

találkozó

oroszország

nato

two young businessmen shaking hands

Putyin és Zelenszkij mégis találkozhat

Ukrán illetékesek közölték, hogy az ellenséges viszony dacára elnöki szintű ukrán-orosz találkozó előkészületei folynak. Azt, hogy hol találkoznak Volodimir Zelenszkij és Vlagyimir Putyin, egyelőre nem tudni. Közben a Kreml közölte, mivel jár szerinte, ha Ukrajna belép a NATO-ba.

Olekszij Ljubcsenko ukrán első miniszterelnök-helyettes azt mondta RIA Novosztyinak elmondta, hogy „a legmagasabb szinten folyik” Zelenszkij ukrán elnök és Putyin orosz államfő találkozójának előkészítése.

Arra a kérdésre, hogy a két Vlagyimir –, illetve a hatalomra lépése után immár Voldimirnek nevezett Zelenszkij – csúcstalálkozójára melyik országban kerülhet sor, elutasító gesztussal válaszolt. Aztán amikor ismét megkérdezték tőle, akkor azt mondta, hogy a Krím lehet a helyszín.

Oroszország a Juscsenko ukrán elnök hatalmát megdöntő 2014-es események után csatolta el a Krímet egy a külvilág által illegitimnek tartott népszavazás után. A nyugati szóhasználat szerint „annektálta” a félszigetet, az orosz nyelvezet szerint pedig a terület „visszatért” – mivel lakossága többsége orosz és még az ötvenes években a szovjet vezetés adta át az akkori Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaságnak.

A most emlegetett készülő Zelenszkij–Putyin-csúcs kapcsán Szerhij Nyikiforov, Zelenszkij sajtótitkára korábban azt mondta, hogy az ukrán elnök bármikor kész találkozni Putyinnal. Áprilisban nyilvánosan felajánlotta az orosz elnöknek, hogy találkozzanak bárhol a Donbászban (a Donyec-medence „Oroszország által Ukrajnára erőszakolt” megnevezése), ahol a kelet-ukrajnai háború folyik. Putyin azt tanácsolta az ukrán vezetőnek, hogy kezdjen tárgyalásokat az ottani, önjelölt köztársaságok hatóságaival, de beleegyezett, hogy Moszkvában fogadja őt.

A találkozó azért lenne mérföldkő, mert Ukrajna „agresszor állammá” nyilvánította Oroszországot,

és emiatt még az orosz fejlesztésű Szputnyik-vakcinát sem hajlandó engedélyezni. Putyin nemrég hosszas értekezést írt az orosz és az ukrán nép kulturális és etnikai kötelékeiről, amivel jelezni próbálta, hogy az ország Moszkva érdekszférájába tartozik.

Zelenszkij közben csalódottságát fejezte ki a korábban az ukrán függetlenség mellett harcosan kiálló Joe Bidennek, amiért az amerikai elnök szerinte az utóbbi időben engedékenyebb lett Moszkvával szemben. Biden hosszú idő elteltével, és csak a Putyinnal folytatott csúcs után, most szerdán fogadta a Fehér Házban az ukrán elnököt, aki már egy éve kérte a találkozót.

Közben Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő „veszélyesnek” nevezte Ukrajna esetleges belépését a NATO-ba. Ebben az esetben Oroszországnak „ellenlépéseket” kéne tennie és

„százszázalékos biztonsága garantálására, helyre kellene állítani a mérleget”

– fogalmazott. Peszkov hozzátette: Ukrajna és az Egyesült Államok „nem egymásért, hanem Oroszország ellenében barátkoznak”.

Nyitókép: Peshkova/Getty Images

Kapcsolódó hang

Putyin és Zelenszkij mégis találkozhat
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018