eur:
392.93
usd:
366.26
bux:
66775.03
2024. április 26. péntek Ervin
Egy nő meggyújtja a koronavírus csehországi áldozatainak emlékére elhelyezett közel 30 ezer mécses egyikét a prágai várnál 2021. május 10-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Nem tud megegyezni a cseh parlament az uniós oltási igazolvány törvényesítéséről

A cseh egészségügyi minisztérium nem javasolja továbbá az AstraZeneca és a Johnson&Johnson gyárak koronavírus elleni vakcináinak használatát a 60 évnél fiatalabb korosztály esetében.

Sem az oltási igazolványok formájáról, sem azok kiadásának mikéntjéről nem tudnak megegyezni a cseh politikusok. Az Európai Parlament jóváhagyása után a cseh egészségügyi tárca elkészítette az uniós igazolványok kiadásának cseh jogszabálytervezetét, melyet gyorsított eljárásban javasol jóváhagyni. Az ellenzék ezzel nem értett egyet, a módosítás így nem került a szenátus elé.

Adam Vojtěch cseh egészségügyi miniszter azt mondta, a jogszabály cseh verziójára szükség van, megoldaná a hazai jogszabályozás gondjait. Hozzátette, nem tudja garantálni, hogy a cseh törvénykezés e nélkül a jogszabálytámasz nélkül hosszú távon működni fog. Az ellenzék szerint semmilyen módosításra nincs szükség. Marek Výborný, a KDU-ČSL pártszövetség képviselője szerint az uniós oltási igazolványokat megszavazták a cseh európai parlamenti képviselők is, Vojtěch miniszter pedig nem adott magyarázatot arra a többször feltett kérdésükre, hogy miért kell a cseh módosítási javaslat.

Az egészségügyi miniszter nem érti, miért ellenkezik az ellenzék,

hiszen mindössze technikai normáról van szó, amely az igazolványok kiadásának módját ülteti át a gyakorlatba. Adam Vojtěch rámutatott arra is, hogy a bíróságok hány kormánydöntést mondtak már törvénytelennek. Az ellenzék álláspontja nem jelenti azonban azt, hogy a cseh embereknek nem lesz uniós oltási igazolványuk. Hiszen azokat próbaképpen már most kiállítja Csehország. A tárcavezető szerint azonban ez nem biztos, hogy fenntartható lesz.

A szaktárca azt is közölte, hogy nem javasolja az AstraZeneca és a Johnson&Johnson gyárak koronavírus elleni vakcináinak használatát a 60 évnél fiatalabb korosztály esetében. A minisztérium úgy tájékoztatott, az ajánlást az oltásokkal foglalkozó szakmai társaság és az állami gyógyszerellenőrző intézet szakmai álláspontjára hivatkozva hozták meg.

Több európai uniós tagállam ennek a két vakcinának az esetében már korábban bevezette az életkorhoz kötött korlátozást, de Csehország akkor nem csatlakozott hozzájuk. Csehországban csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinákat használják, nagyrészt a Pfizer oltóanyagát. Az AstraZeneca vállalat vakcinájából eddig mintegy 600 ezer adagot, míg a Johnson&Johnson vállalatéból körülbelül 56 ezer adagot használtak fel. Összesen nagyjából hatmillió oltást adtak be.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Csányi Sándor: történetének legnagyobb bankvásárlása jöhet az OTP-nél!

Csányi Sándor: történetének legnagyobb bankvásárlása jöhet az OTP-nél!

Ma 10 órától tartotta közgyűlését az OTP, ahol a részvényesek többek között döntöttek az osztalékfizetésről és saját részvények visszavásárlásáról. A rendezvényen beszédet mondott Csányi Sándor és Varga Mihály. A Portfolio az esemény helyszínéről tudósított.  A hazai részvénypiaccal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. A rendezvényen részt vesz többek között Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója és Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója. Jelentkezni és regisztrálni itt lehet, a program itt olvasható, az előadóink listája itt található.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×