INFORÁDIÓ
2021. szeptember 28. kedd
Vencel

bizalmatlansági indítvány

andrej babis

csehország

Andrej Babis cseh miniszterelnök a parlament prágai üléstermében 2021. június 3-án, amikor a képviselők a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról szavaznak.

Itt a harmadik kísérlet a cseh kormány leváltására

Bizalmatlansági indítványt nyújtott be az Andrej Babiš miniszterelnök vezette koalíciós kormány ellen a cseh jobboldali ellenzék. Négy hónappal az október második hétvégéjén megtartandó parlamenti választások előtt ez már a harmadik kísérlet a kormány leváltására. Ha sikerrel is jár az ellenzéki indítvány, Miloš Zeman cseh elnök ügyvezető kormányfőként akkor is megtarthatja hivatalában Babišt.

Az első két bizalmatlansági indítvány sikertelenül zárult, mivel az ANO és a Szociáldemokrata Párt alkotta kisebbségi kormányt mindkét alkalommal támogatták a kommunisták. Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja azonban áprilisban felmondta az ANO-val kötött három évvel ezelőtti egyezséget, amely szerint feltételeik teljesítése esetén kívülről támogatják a kormányt. Ezeket a feltételeket – elsősorban szociális törvények elfogadását, például a nyugdíjak gyorsabb emelését – a kormány a tavalyi év végéig fokozatosan teljesítette. Néhány kommunista követelés – köztük egy új fejlesztési bank létrehozása – azonban már nem talált megértésre a kormányban. Az egyeztetések eredménytelenül zárultak, ezért a kommunisták végül felmondták az egyezséget. Ezért sem lehet tudni pontosan, hogy a kommunista párt képviselői támogatják-e a bizalmatlansági indítványt vagy sem. Annyi szivárgott ki, hogy a párt képviselői a szavazáskor várhatóan elhagyják az üléstermet.

Markéta Adamová Pekárová, a TOP09 párt elnöke szerint mindez ellehetetlenítené az ellenzéki javaslat sikerét. „Fontos, hogy kiderüljön, mi a valóság. Hogy létezik-e még együttműködés a kommunisták és a kisebbségi kormány között” – tette hozzá az ellenzéki politikus.

Vojtěch Filip, a kommunista párt vezetője azt mondta, nem értenek egyet azokkal az érvekkel, melyek alapján a jobboldali ellenzék megkísérli a kormány megbuktatását. Az ellenzék mindenekelőtt azt kifogásolja, hogy hamarosan vádat emelhetnek Andrej Babiš ellen az évek óta húzódó Gólyafészek-ügyben, melyben a gyanú szerint jogtalanul jutott európai uniós támogatáshoz a cseh kormányfő cége. Bírálják továbbá a kormány járványellenes intézkedéseit, valamint azt, hogy a kabinet tagjai a saját maguk által meghozott törvényeket nem tartották be. Megemlítik a költségvetésben keletkezett hiányt és azt, hogy a kormány a közelmúltbeli cseh-orosz diplomáciai konfliktusban nem volt képes erősen támogatni a cseh érdekeket.

Andrej Babiš visszautasította és alaptalannak nevezte a bírálatokat. Szerinte a kormány nagyon jól működik, emelte a nyugdíjakat, csökkentette az adókat, javított a vállalkozói környezeten, és sikeresen érvényesíti a cseh állam érdekekeit az Európai Unióban.

Amennyiben az ellenzéki kezdeményezés mégis sikerrel jár, Miloš Zeman köztársasági elnökön múlik, hogy ügyvezetőként megtartja-e hivatalában Babišt, vagy meneszti és mást bíz meg kormányalakítással. A cseh államfő azt mondta, bárhogy végződik a bizalmatlansági indítvány – tekintettel a közelgő választásra –, hivatalában hagyja Andrej Babiš koalíciós kabinetjét.

Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Kapcsolódó hang

Bizalmatlansági indítványt nyújtott be az ellenzék a Babiš-kormány ellen KISS
 
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Szilvágyi Sándor

Életének 57. évében vasárnap este elhunyt Szilvágyi Sándor Artisjus- és Liszt Ferenc-díjas gitárművész...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018