eur:
393.75
usd:
368.25
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
A Moszkvai Városi Bíróság által közreadott képen Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus az ítélethirdetést hallgatja 2021. február 2-án. A bíróság a Navalnijra az Yves Rocher-ügyben kiszabott felfüggesztett börtönbüntetést letöltendőre változtatta.
Nyitókép: MTI/EPA/Moszkvai Városi Bíróság

Ijesztő párhuzamot látnak Navalnij ügyében

Egyre romlik Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető egészségi állapota. Ügyvédei szerint a börtönben éhségsztrájkoló aktivista kezdi elveszíteni az érzékelést a kezében. Putyin elnök egyik legnagyobb külföldi bírálója szerint a Kreml „lassan meggyilkolja” Navalnijt.

Vlagyimir Putyin elnök egyik leghangosabb külföldi bírálója, az Oroszországból kitiltott Bill Browder üzletember azt mondta: „Oroszország lassan meggyilkolja” Navalnijt.

Az, ahogyan a Kreml a korábban kezelte az ellenzékieket, azt mutatja, hogy súlyos az aktivista súlyos veszélyben van. Browder a Euronewsnak beszélt erről. A pénzügyi üzletember több, mint egy évtizede kampányol a Putyin-rendszer ellen, azóta, hogy ügyvédje, Szergej Magnyitszkij meghalt egy moszkvai börtönben.

Magnyitszkijről nevezték el azt az amerikai törvényt, amelynek nyomán az Egyesült Államok szankciókkal emberi jogsértésekkel vádolt külföldi személyeket. A 2012-ben elfogadott törvény után más nyugati államok is hasonló jogszabályokat vezetett be és büntetett orosz illetékeseket.

Browder azt mondta, hogy

Navalnij most ugyanazok kezében van, akik tavaly megpróbálták megölni.

„Nehéz elképzelni, hogy Putyin megengedheti magának, hogy Navalnij életben maradjon” – magyarázta Browder, és hozzátette, hogy Magnyitszkijt is „lassan halálra kínozták”.

A korrupciós ügyeket napvilágra hozó ügyvéd közel egy évet töltött egy moszkvai börtönben. Magnyitszkijnek a hónapok során egy sor egészségügyi problémája mertült fel, de nem kapott orvosi ellátást.

A Kreml által felállított emberi jogi tanács pedig úgy találta, hogy halála előtt fizikai támadás érte. Az amerikai születésű brit üzletember, Browder azt mondta, hogy ijesztők a párhuzamok Navalnijjel.

A 44 éves orosz ellenzéki vezető a múlt héten kezdett éhségsztrájkba. Azóta két gerincsérvet is megállapítottak nála a fegyenctelepen – mondta Alekszej Navalnij ügyvédje, Vagyim Kobzjev.

Az ügyvéd legutóbb szerdán látta saját szemével Navalnijt. Ezután írta a Twitteren:

„Alekszej a saját lábán megy és közben fájdalmat érez. Ez nagyon aggasztó, világos, hogy a betegsége súlyosbodik

– abból a szempontból, hogy kezdi elveszíteni az érzékelést a lábában, a tenyerén, a csuklóján”.

Navalnij azért kezdett éhségsztrájkba, mert a börtönhatóságok szerinte nem hajlandók rendes egészségügyi kezelésben részesíteni. Emellett pedig zaklatják és nem hagyják aludni. Azzal is próbálják megingatni, hogy a közelben csirkét sütnek – írta csapata az Instagramon.

Ügyvédje szerint a tiltakozóakció miatt naponta egy kilót veszít a súlyából és belázasodott. A börtönhatóságok közben már átvitték a gyengélkedőbe, és azt mondták, hogy ugyanolyan ellátásban részesül, mint bármely más elítélt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×