eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Gyimesi György és Szijjártó Péter Révkomáromban
Nyitókép: Forrás: Facebook (Szijjártó Péter)

Az egyik oldalról pofont, a másikról simogatást kapott a szlovákoktól Szijjártó Péter

Ivan Korčok szlovák külügyminiszter Szlovákia belügyeibe való beavatkozásnak tekinti, ha a magyar külgazdasági és külügyminiszter a kettős állampolgárság ügyéről akar tárgyalni. Igor Matovič miniszterelnök ugyanakkor Szijjártó Péter mellett szállt be a vitába.

„Magyarország külügyminisztere a hétvégén megkért, hogy tárgyaljunk az állampolgárságról szóló törvénymódosításról. Ezt egyértelműen elutasítottam, mert ez kimondottan a mi, szlovák ügyünk, és tartózkodásra kértem, mivel az e törvényhez tartozó törvényalkotási folyamat nálunk van folyamatban” – mondta a szlovák diplomácia vezetője azt követően, hogy Szijjártó Péter szerdán Révkomáromba látogatott. A miniszterelnök pénteken viszont védelmébe vette a magyar külügyminisztert.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter szerdán látogatott Észak-Komáromba, ahol a Magyar Közösség Pártja küldöttségével, valamint Gyimesi Györggyel, a kormánypárti OĽaNO magyar parlamenti képviselőjével tárgyalt. A találkozón terítékre került a szlovák állampolgársági törvény tervezetének témaköre is.

„Gyimesi György képviselő és a magyar külügyminiszter minden határt átlépett azzal, hogy erről a kulcsfontosságú törvényről tárgyaltak, miközben az állampolgársági törvény nem része a kétoldalú kapcsolatainknak.

Gyimesi képviselőnek semmiféle mandátuma nincs arra, hogy efféle tárgyalásokat folytasson. Hangsúlyozni szeretném, hogy Szlovákia szuverén állam, és a magyar kisebbség tagjai a mi állampolgáraink” – jelentette ki Ivan Korčok szlovák külügyminiszter, aki korábban visszautasította a találkozó lehetőségét, és a magyar külügyminiszter látogatását Szlovákia belpolitikájába való beavatkozásnak tartja.

A szlovák külügyminiszter kijelentéseire Gyimesi György OĽaNO-s parlamenti képviselő a közösségi oldalára feltöltött videóban reagált. „Nincs megnyugtató és bizalomgerjesztő döntés a kettős állampolgárságról azért, mert még mindig nekünk, felvidéki magyaroknak, akik érzelmi okból szeretnénk felvenni a magyar állampolgárságot, elveszik a szlovákot. Nem értem Korčok külügyminiszter farizeus hozzáállását azért, mert ha elnézést tudott kérni Igor Matovič miniszterelnök szavaiért Ukrajnától (a szlovák kormányfő kedden egy rádióinterjúban arra a kérdésre, hogy mit ígért az oroszoknak a Szputnyik vakcináért cserébe, azt válaszolta, hogy Kárpátalját – a szerk.), akkor ugyanezt elvárjuk mi, felvidéki magyarok Klus államtitkár szavaiért, amellyel minket, felvidéki magyarokat nemzetbiztonsági kockázatnak titulált” – mondta Gyimesi.

Martin Klus, a szlovák külügyi tárca államtitkára korábban egy televíziós műsorban arról beszélt, nem tartaná szerencsésnek, ha a szlovákiai magyarok tömegesen felvennék a magyar állampolgárságot, mert ebben az esetben olyan helyzet alakulhatna ki, mint Kelet-Ukrajnában vagy Dél-Oszétiában.

A diplomáciai vitába Igor Matovič miniszterelnök is beszállt. A közösségi oldalán bejelentette, hogy Szijjártó Péter magyar külügyminiszter segített neki az orosz vakcina beszerzésében.

Péter Szijjártó ?? je priateľ Slovenska ?? Nemám rád, ak niekto o ľuďoch, ktorí svojmi činmi dokazujú, že sú priateľmi...

Közzétette: Igor Matovic2021. március 5., péntek

„Orbán Viktor magyar miniszterelnök irányított Szijjártó Péterhez, ő adta meg Denis Manturov orosz gazdasági miniszter elérhetőségét. Ezt követően már egyedül folytattam a tárgyalásokat” – írta facebook-oldalán a szlovák kormányfő.

Úgy fogalmazott, nem szereti, ha olyan emberekről, akik tetteikkel bizonyítják, hogy Szlovákia barátai, mások mást terjesztenek.

Igor Matovič azt írta, Orbán Viktorral és Szijjártó Péterrel fenntartott viszonyát elég erősnek tartja ahhoz, hogy bármikor tárgyaljon velük az olyan komoly témákról is, mint a kettős állampolgárság ügye.

Címlapról ajánljuk
Rengetegen halnak bele ebbe a betegségbe, pedig odafigyeléssel megelőzhető a kialakulása

Rengetegen halnak bele ebbe a betegségbe, pedig odafigyeléssel megelőzhető a kialakulása

Magyarországon 2022-ben a krónikus betegségek okozta halálesetek között a negyedik leggyakoribb volt a májbetegség. A krónikus májbetegek száma világszerte eléri a másfél milliárdot, és évente mintegy kétmillió ember hal meg ilyen betegség következtében – mondta az InfoRádióban a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikájának munkatársa abból az alkalomból, hogy idén is megtartják április 19-én a máj világnapját.

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Dani Rodrik figyelmezteti az Egyesült Államokat: nem érdemes egy távolodó célt üldözni

Dani Rodrik figyelmezteti az Egyesült Államokat: nem érdemes egy távolodó célt üldözni

Számos ország közelmúltbeli esete azt mutatja, hogy a feldolgozóipari foglalkoztatás növelése ahhoz hasonló, mint amikor egy gyorsan távolodó célpontot üldöznénk. Az automatizálás és a képzettséget igénylő technológiák jelentősen valószínűtlenné tették, hogy a feldolgozóipar olyan munkaerő-felszívó hatással bírjon, mint amilyennel egykor rendelkezett. Ez azt jelenti, hogy a jövő „jó munkahelyeit” a szolgáltatóiparban kell megteremteni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×