INFORÁDIÓ
2021. április 20. kedd
Tivadar

szijjártó péter

igor matovič

magyarország

szlovákia

kettős állampolgárság

révkomárom

Gyimesi György és Szijjártó Péter Révkomáromban

Az egyik oldalról pofont, a másikról simogatást kapott a szlovákoktól Szijjártó Péter

Ivan Korčok szlovák külügyminiszter Szlovákia belügyeibe való beavatkozásnak tekinti, ha a magyar külgazdasági és külügyminiszter a kettős állampolgárság ügyéről akar tárgyalni. Igor Matovič miniszterelnök ugyanakkor Szijjártó Péter mellett szállt be a vitába.

„Magyarország külügyminisztere a hétvégén megkért, hogy tárgyaljunk az állampolgárságról szóló törvénymódosításról. Ezt egyértelműen elutasítottam, mert ez kimondottan a mi, szlovák ügyünk, és tartózkodásra kértem, mivel az e törvényhez tartozó törvényalkotási folyamat nálunk van folyamatban” – mondta a szlovák diplomácia vezetője azt követően, hogy Szijjártó Péter szerdán Révkomáromba látogatott. A miniszterelnök pénteken viszont védelmébe vette a magyar külügyminisztert.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter szerdán látogatott Észak-Komáromba, ahol a Magyar Közösség Pártja küldöttségével, valamint Gyimesi Györggyel, a kormánypárti OĽaNO magyar parlamenti képviselőjével tárgyalt. A találkozón terítékre került a szlovák állampolgársági törvény tervezetének témaköre is.

„Gyimesi György képviselő és a magyar külügyminiszter minden határt átlépett azzal, hogy erről a kulcsfontosságú törvényről tárgyaltak, miközben az állampolgársági törvény nem része a kétoldalú kapcsolatainknak.

Gyimesi képviselőnek semmiféle mandátuma nincs arra, hogy efféle tárgyalásokat folytasson. Hangsúlyozni szeretném, hogy Szlovákia szuverén állam, és a magyar kisebbség tagjai a mi állampolgáraink” – jelentette ki Ivan Korčok szlovák külügyminiszter, aki korábban visszautasította a találkozó lehetőségét, és a magyar külügyminiszter látogatását Szlovákia belpolitikájába való beavatkozásnak tartja.

A szlovák külügyminiszter kijelentéseire Gyimesi György OĽaNO-s parlamenti képviselő a közösségi oldalára feltöltött videóban reagált. „Nincs megnyugtató és bizalomgerjesztő döntés a kettős állampolgárságról azért, mert még mindig nekünk, felvidéki magyaroknak, akik érzelmi okból szeretnénk felvenni a magyar állampolgárságot, elveszik a szlovákot. Nem értem Korčok külügyminiszter farizeus hozzáállását azért, mert ha elnézést tudott kérni Igor Matovič miniszterelnök szavaiért Ukrajnától (a szlovák kormányfő kedden egy rádióinterjúban arra a kérdésre, hogy mit ígért az oroszoknak a Szputnyik vakcináért cserébe, azt válaszolta, hogy Kárpátalját – a szerk.), akkor ugyanezt elvárjuk mi, felvidéki magyarok Klus államtitkár szavaiért, amellyel minket, felvidéki magyarokat nemzetbiztonsági kockázatnak titulált” – mondta Gyimesi.

Martin Klus, a szlovák külügyi tárca államtitkára korábban egy televíziós műsorban arról beszélt, nem tartaná szerencsésnek, ha a szlovákiai magyarok tömegesen felvennék a magyar állampolgárságot, mert ebben az esetben olyan helyzet alakulhatna ki, mint Kelet-Ukrajnában vagy Dél-Oszétiában.

A diplomáciai vitába Igor Matovič miniszterelnök is beszállt. A közösségi oldalán bejelentette, hogy Szijjártó Péter magyar külügyminiszter segített neki az orosz vakcina beszerzésében.

Péter Szijjártó ?? je priateľ Slovenska ?? Nemám rád, ak niekto o ľuďoch, ktorí svojmi činmi dokazujú, že sú priateľmi... Közzétette: Igor Matovic2021. március 5., péntek

„Orbán Viktor magyar miniszterelnök irányított Szijjártó Péterhez, ő adta meg Denis Manturov orosz gazdasági miniszter elérhetőségét. Ezt követően már egyedül folytattam a tárgyalásokat” – írta facebook-oldalán a szlovák kormányfő.

Úgy fogalmazott, nem szereti, ha olyan emberekről, akik tetteikkel bizonyítják, hogy Szlovákia barátai, mások mást terjesztenek.

Igor Matovič azt írta, Orbán Viktorral és Szijjártó Péterrel fenntartott viszonyát elég erősnek tartja ahhoz, hogy bármikor tárgyaljon velük az olyan komoly témákról is, mint a kettős állampolgárság ügye.

Nyitókép: Forrás: Facebook (Szijjártó Péter)
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018