eur:
393.82
usd:
365.09
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Isztambul, 2017. június 28.Kártékony számítógépes programok terjedését követi egy elemző Isztambulban 2017. június 28-án. Az előző napon hackerek kibertámadást indítottak a Petya néven ismert zsarolóvírussal, amely világszerte károkat okozott állami és magánvállalatok szerverében. (MTI/EPA/Erdem Sahin)
Nyitókép: MTI/EPA/Erdem Sahin

Egyre több, kínzó részlet válik ismertté a washingtoni "orosz hackertámadásból"

Az amerikai Nemzetbiztonsági Minisztérium szerint orosz hackerek törték fel több szövetségi intézmény postafiókjait, a hatóság ezért felszólította az ügynökségeket, hogy kapcsolódjanak le egy őket sebezhetővé tévő szofterről.

Az utóbbi öt év legösszetettebb hálózati betörésének nevezték azt, amelynek nyomán rendkívüli figyelmeztetést adott ki az amerikai Nemzetbiztonsági Minisztérium.

A hatóság szerint egy külföldi államhoz köthető hackercsoport több hónapon át "fegyverként tudta alkalmazni azt a szoftvert", amelyet nemcsak szövetségi ügynökségek, de a tőzsdén bejegyzett amerikai cégek és több ezer külföldi szervezet is használ.

A Nemzetbiztonsági Minisztérium ezért elrendelte, hogy az összes amerikai szövetségi ügynökség kapcsolódjon le a SolarWinds Orion platformról. Ezt a programot használják a különböző intézmények informatikai osztályai a hálózatok és rendszereik ellenőrzésére.

A FireEye nevű vezető hálózati biztonsági cég szerint észak-amerikai, európai, ázsiai és közel-keleti

"kormányok, tanácsadó, technológiai és távközlési cégek" is "államilag támogatott" hackerek áldozataivá váltak.

A vállakozás szerint a támadások még tavasszal kezdődtek, és a mai napig tartanak, mert a hackerek rosszindulató programot tudtak beépíteni a SolarWinds szoftverébe.

Utóbbi cég ugyanakkor felvetette, hogy a betöréseket "testreszabott, egyedi módon", azaz nem automatizálva hajtották végre. Ezért szerintük a programjukat használó 275 ezer szervezet nem mindegyike érintett.

Az Amerikai Nemzetbiztonsági Tanács (NSC) azt mondta, hogy "minden tőlük telhetőt megtesznek a felmerülő problémák azonosítására és orvoslására".

A hétvégén az amerikai Kereskedelmi Minisztérium megerősítette, hogy egyik hivatalába "betörtek", és közölte: felkérte az amerikai Kiberbiztonsági és Infrastruktúra-biztonsági Ügynökséget, valamint az FBI-t, hogy indítson nyomozást.

Jelentések szerint a hackereknek sikerült betörni az amerikai Kereskedelmi Minisztériumba is.

A The Washington Post című lap szerint az egyik olyan orosz hackercsoport volt a támadó, amelyet egy másikkal együtt azzal vádoltak, hogy

a 2016-os elnökválasztási kampány idején feltörte az amerikai Demokrata Párt emailszervereit.

Amerikai hírszerzési illetékesek szerint ezzel az volt a céljuk, hogy megakadályozzák Hillary Clinton demokrata jelölt választási győzelmét.

A Cozy Bear (komfortos maci) és APT29 néven is említett csoportot azzal is vádolják, hogy nemrég megpróbálta ellopni brit, amerikai és kanadai tudósok koronavírusvakcina-kutatásait.

Az amerikai kormány nem ment addig, hogy orosz hackereket vádoljon a betörésekkel, ám a Pentagon nemrég arra figyelmeztetett, hogy az orosz államhoz köthető hackerek sebezhető kormányzati hálózatokat vettek célba.

A washingtoni orosz nagykövetség Facebook-oldalán "alaptalannak" nevezte az állításokat és azt közölte: "Oroszország nem alkalmaz támadó jellegű műveleteket a hálózati szférában".

A korábban említett FireEye biztonsági cég szerint nincs bizonyíték rá, hogy a hackerek információkat tudtak volna ellopni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×