eur:
394.99
usd:
370.67
bux:
65121.89
2024. április 19. péntek Emma
Védőmaszkos férfi megy a prágai vár előtt 2020. október 28-án. A koronavírus-járvány megfékezése miatt elrendelt kijárási tilalom ezen a napon lépett életbe Csehországban. A kormányrendelet szerint este kilenc órától reggel ötig a csehek csak bizonyos kivételekkel - egyebek között a munkahelyre való utazás vagy egészségi probléma - hagyhatják el lakhelyüket.
Nyitókép: Martin Divisek

Karácsonyig is maradhat a cseh szükségállapot

Csehországban kedden járt volna le az október 5-én kihirdetett szükségállapot, a képviselőház azonban ezt november 20-ig meghosszabbította. A kormánytagok szerint ez a határidő sem lesz elegendő, és a szigorú óvintézkedések vélhetően karácsonyig érvényben maradnak. Csehországban a hétvégén már túllépte a 3400-at a koronavírus-járványban elhunytak száma. Tovább emelkedett a kórházban kezeltek száma is, de az új igazolt fertőzések napi száma jelenleg stagnál.

Andrej Babiš miniszterelnök a szükségállapot meghosszabbítását azzal indokolta, hogy csak így lehetséges továbbra is érvényben tartani a kormány által elrendelt koronavírus-ellenes óvintézkedéseket.

A szükségállapot alatt korlátozott a kiskereskedelem, a szolgáltatások egész sora és a szabad mozgás is.

Az arcmaszk viselése mindenütt kötelező. Szünetelnek a kulturális és a sportrendezvények. Egy kormányrendelet értelmében este kilenc órától reggel ötig a csehek nem hagyhatják el lakhelyüket, ez alól néhány kivétel van, például a munkahelyre való utazás vagy egészségügyi probléma. A kutyák sétáltatása közben is legfeljebb 500 méterre lehet eltávolodni a lakhelytől. Bezártak a vendéglők, az iskolák áttértek a távoktatásra. A múlt héten lemondott egészségügyi miniszter, Roman Prymula még azt ígérte, a diákok ezen a héten már visszatérhetnek az iskolapadba, de a belügyminiszter ezt megvalósíthatatlannak tartja.

A kormány eredetileg december 3-ig szerette volna kitolni a szükségállapot határidejét, de a képviselőház ebbe nem ment bele, így szavazták meg végül a november 20-i időpontot. Ján Hamáček belügyminiszter szerint ez is kevés lesz.

„Örülnék neki, ha karácsonyra már enyhíthetnénk”

– jegyezte meg a tárcavezető, aki az országos válságstáb elnöke is egyben. Hozzátette, hogy az óvintézkedéseken a hatóságok csak akkor lazítanak, ha az új igazolt fertőzések napi száma háromezer alá csökken.

Az ellenzék azzal vádolja a kormányt, hogy még mindig nem állt elő egy konkrét tervvel, amely részletes tájékoztatást adna a teendőkről. „Nem akarom már azt hallani, hogy ha ilyen és olyan számokat produkál a járvány, akkor ilyen meg olyan enyhítéseket vezetünk be” – mondta Miroslav Kalousek, az ellenzéki TOP 09 párt parlamenti frakciójának vezetője.

Csehországban a hét végén továbbra is gyorsan nőtt az új koronavírus-járványban elhunytak száma, míg az igazolt fertőzések számának növekedése az utóbbi napokban lelassult. Hosszabb idő után mérsékelten csökkent a kórházban kezeltek száma is. Az egészségügyi minisztérium honlapján hétfő reggel megjelent kimutatásokból kitűnik, hogy vasárnap estig a koronavírus szövődményeiben elhunytak száma 3429-re emelkedett. Az elhalálozások napi száma gyakorlatilag az egész múlt héten jóval száz felett mozgott. Az új igazolt fertőzések száma vasárnap 6542 volt, ami 760-nal kevesebb, mint az előző vasárnap. A napi igazolt fertőzések növekedése már néhány napja lassúbb, mint korábban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×