INFORÁDIÓ
2021. szeptember 21. kedd
Máté, Mirella

vlagyimir putyin

alekszej navalnij

szankciók

európai unió

novicsok

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus Instagram-oldalán 2020. szeptember 22-én közzétett dátum nélküli kép Navalnijról a berlini Charité kórházban. Navalnij állapota orvosai szerint kellően javult ahhoz, hogy járóbeteg-ellátás keretében folytassák kezelését. Az orvosok szerint jelenlegi állapota és egészsége javulásának üteme a teljes felépülés reményével kecsegtet.

Rászállt Vlagyimir Putyinra az Unió a mérgezés miatt

Infostart

Az Európai Unió elfogadta a németek és a franciák elméletét arról, hogy az orosz állam áll a Alekszej Navalnij megmérgezése mögött, és hat magas rangú orosz vezető ellen szankciókat vezetett be.

Hat magas rangú orosz illetékes ellen vezet be szankciókat az Európai Unió Alekszej Navalni megmérgezés miatt. A listára feltették az FSZB biztonsági szolgálat főnökét és két védelmi miniszterhelyettest.

Vezető orosz hivatalnokokat és egy vegyipari kutatóközpontot büntet az Európai Unió az Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető elleni állítólagos merénylet miatt.

Német és más laboratóriumok, valamint a Vegyifegyver-ellenes Nemzetközi Szervezet (OPCW) szerint Navalnijt a novicsok katonai idegméreg egyik fajtájával mérgezték meg Szibériában. Ezt követően egy berlini kórházban ápolták egy hónapig és most még mindig a német fővárosban lábadozik.

Navalnij többször is magát Vlagyimir Putyin orosz elnököt vádolta meg a merénylet elrendelésével.

Franciaország és Németország pedig azért sürgetett szankciókat Oroszország ellen, mert meggyőződésük szerint az állítólagosan bevetett idegméreg állami intézményből származik. Végül az egész Európai Unió elfogadta az érvelést és

bejelentették az újabb Moszkva-ellenes szankciókat.

Az uniós nyilatkozat szerint „figyelembe véve, hogy Navalnij megfigyelés alatt állt a mérgezés időpontjában, logikus következtetés, hogy a mérgezés csak a Szövetségi Biztonsági Szolgálat, az FSZB részvételével történhetett”.

Ezért került a szankciós listára Alekszander Bortnyikov FSZB-főnök.

Sőt, továbbmentek és

magát a Kremlt vádolták meg:

„logikus következtetés, hogy Navalnij megmérgezése csak az Elnöki Végrehajtó Hivatal jóváhagyásával történhetett meg”. Ezzel közvetve Putyin elnök felelősségét vetették fel, bár ellene nem hoztak szankciókat.

Az orosz kormány egyfelől sérelmezte, hogy külföldön tártak fel bizonyítékokat az állítólagos oroszországi mérgezésről és hogy azokat szerinte nem osztották meg – viszont azt követelik tőle, hogy folytasson nyomozást és vonja felelősségre a bűnösöket. Másfelől

Moszkva azt is vitatja, hogy a szovjet időkben kifejlesztett novicsok idegmérget használták-e egyáltalán.

Az Uniós csúcson kiadott nyilatkozat szerint a szankciók célja részben az, hogy akadályozzák a vegyifegyverek elterjedését és használatát.

A szankcionált orosz illetékesek között van Szergej Menyajlo, Putyin elnök szibériai különmegbízottja. Korlátozásokkal sújtja az EU emellett az orosz Állami Szerves Kémia és Technológia Kutatóintézet, amely szerinte részt vett a novicsok fejlesztési programban.

Putyin két tanácsadóját pedig azért büntetik, mert ők a BBC megfogalmazása szerint „részt vettek Navalnij politikai befolyásának visszaszorításában”. A két személy Andrej Jarin és Szergej Kirijenko egykori miniszterlelnök. Emellett szankciókkal sújtották a Putyin séfjeként emlegetett befolyásos üzletembert, Jevgenyij Prigozsint, akit a nyugati vádak szerint zsoldoshadseregként működő Wagner biztonsági céghez kötnek. Prigozsin emellett jogi eszközökkel próbálja ellehetleníteni Navalnijt.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter úgy reagált, hogy az Európai Unió amerikai nyomásra lépett fel.

Nyitókép: MTI/AP/navalny instagram

Kapcsolódó hang

Újabb uniós szankciók Moszkva ellen
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018