INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 28. hétfő
Vencel

hejcei légi katasztrófa

szlovákia

légi baleset

Szlovák katonák koszorúznak a szlovák légierő hejcei katasztrófájának tizennegyedik évfordulóján tartott megemlékezésen a hejcei emlékműnél 2020. január 19-én.

Elégedetlenek a hejcei tragédia áldozatainak hozzátartozói

Az AN-24 Hejce nevű polgári társulás a rendelkezésére álló bizonyítékok és információk, valamint a nyomozati akta nyilvánosságra hozása után is azt állítja, hogy nem a pilóták mulasztása okozta a 2006-os hejcei légi katasztrófát, vagyis a legénység szerintük ártatlan. Az áldozatok hozzátartozóinak célja továbbra is az, hogy kieszközöljenek egy újabb, független vizsgálatot, amelybe a repülőgépgyártót is bevonnák.

Ľudovít Orlický, az AN-24 Hejce Polgári Társulás elnöke azzal sem ért egyet, hogy a műszaki hiba nem nyert bizonyítást. Szerinte a pénteken, 14 éves titkosítás után nyilvánosságra hozott ügyirat sok, a polgári társulás által már ismert információt is megerősített. „Természetesen találtunk benne új információkat is, amelyek azonban nem módosították az álláspontunkat. Inkább az foglalkoztat bennünket, miért hiányzik egy sor olyan információ és dokumentum, amelyekről tudjuk, hogy léteznek” – jegyezte meg az aktivista. Hozzátette: jelenleg az általuk felkért repülésügyi szakértők és jogászok elemzik az aktát.

A polgári társulás hiányolja az ügyiratból a szlovák és magyar szemtanúk tanúvallomásait, valamint a fekete doboz felvételeit is. Az aktivisták azt tervezik, hogy a védelmi miniszter elé terjesztik a birtokukba jutott bizonyítékokat, továbbá befejezik a keresetet, amellyel először szlovákiai bírósághoz akarnak fordulni. Nem zárták ki ugyanakkor azt sem, hogy a strasbourgi bíróság vagy a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság elé viszik az ügyet.

A szlovák légierő AN-24 típusú csapatszállító repülőgépe 2006. január 19-én zuhant le a Borsó hegyen, a magyarországi Hejce község mellett. A légi katasztrófában 42 szlovák katona vesztette életét, akik egy koszovói békemisszióról tértek haza. A vizsgálatot követően a baleset valószínűsíthető okaként az emberi mulasztást jelölték meg.

Jaroslav Naď szlovák védelmi miniszter 14 év után eleget tett a polgári társulás kérésének, és közzétette a nyomozati aktát a Szlovák Védelmi Minisztérium weboldalán. Eszerint a katasztrófát emberi mulasztás okozhatta, konkrétan az, hogy leszálláskor a legénység nem vette igénybe a repülőgép fedélzetén található berendezéseket, emiatt nem mérte fel megfelelően, és nem tartotta be a biztonságos magasságot. A műszakiállapot-felmérés nem igazolta, hogy műszaki meghibásodás történt volna. A vizsgálatról szóló jelentés ugyanakkor kimondja, hogy objektív bizonyítékok hiányában nem állapítható meg egyértelműen a baleset oka.

Nyitókép: MTI/Vajda János

Kapcsolódó hang

Elégedetlenek a hejcei tragédia áldozatainak hozzátartozói
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018