eur:
393.87
usd:
368.3
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Szlovákiában már szinte minden a régi rend szerint működik

A Csehországban és Magyarországon élő állampolgárok kedd reggeltől 48 órára átmehetnek Szlovákiába, ha igazolni tudják, hogy abban az országban élnek – jelentette be Igor Matovič szlovák miniszterelnök a járványügyi szakemberekkel folytatott tanácskozás után.

„Továbbra is marad a veszélyhelyzet Szlovákiában” – közölte Igor Matovič kormányfő, noha a végleges döntés a szakemberek kezében van. A járványügyi szakemberekből álló konzílium ugyanakkor további enyhítésekről is döntést hozott.

A Magyarországon vagy Csehországban élőknek két dokumentumot kell felmutatniuk ahhoz, hogy 48 órára átjöhessenek Szlovákiába.

„Ez lehet villany- vagy telefonszámla is” – tette világossá Matovič. Ideiglenes vagy állandó lakóhelyről szóló igazolást nem kell bemutatni.

Június 3-tól, azaz szerdától a szájmaszk viselésének kötelessége kint a szabadban 2 méteres távolságra csökken, belterekben és tömegrendezvényeken továbbra is kötelező. A kulturális rendezvények szervezését is lehetővé tették, úgynevezett sakktáblaszerű ülésrend alkalmazása mellett, illetve a fellépőktől már nem követelik meg a negatív koronavírus-tesztet.

Június 10-től legfeljebb 500 résztvevővel meg lehet tartani a rendezvényeket,

július 1-jétől az év végéig már 1000 ember is részt vehet az eseményeken.

Ebbe beletartoznak a sportesemények is, így a június 13-án újrainduló élvonalbeli labdarúgóbajnokság meccsei is.

Kinyithatnak a fitnesztermek, a wellness-szolgáltatások, kaszinók és a fürdők is. A szállodákban nem kell majd 24 órát várni a vendég távozásától az új vendég fogadásáig. A teraszokon és az éttermekben megszűnik az a korlátozás, hogy egy asztalnál csak 2 személy ülhet. A nyugdíjasoknak fenntartott délelőtti bevásárlási órákat is megszüntetik.

A taxisofőrök számára szerdától már csak ajánlott az őket az utastértől elkülönítő válaszfal alkalmazása, a gépkocsi klímaberendezését is bekapcsolhatják, illetve a két fuvar közötti 15 perces szünet betartása sem lesz kötelező.

Szlovákiában hétfőn rekordszámú, 6418 koronavírus-tesztet végeztek el, és

egyetlen egy sem volt pozitív.

Az országban eddig 1522 esetben igazolódott be a fertőzés, 1372-en meggyógyultak, még 38 személyt ápolnak kórházban. Május 16. óta nincs újabb halálos áldozata a járványnak, melyben Szlovákiában 28-an hunytak el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×