eur:
392.2
usd:
366.8
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Emmanuel Macron francia elnök a háborúk és diktatúrák áldozataira emlékező német gyásznap alkalmából tartott ünnepi ülésen beszél a német parlament, a Bundestag berlini épületében 2018. november 18-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Markus Heine

Oktatás nélkül folytatja Franciaország – Macron szólt a franciákhoz

Hétfőtől Franciaországban beszüntetik az oktatást a koronavírus miatt – egyebek között ezt jelentette be Emmanuel Macron csütörtök esti televíziós beszédében. Az államfő nemzeti és európai összefogást sürgetett a nehéz helyzetben.

„Az elmúlt száz év legsúlyosabb egészségügyi válságának” nevezte a koronavírus-járványt Emmanuel Macron csaknem félórás televíziós beszédében. Az államfő által bejelentett egyik legfontosabb és egyben legdrasztikusabb, a járvány további terjedését megelőző intézkedés az, hogy hétfőtől határozatlan ideig az ország teljes területén szünetel az oktatás, az óvodától az egyetemig.

Emmanuel Macron közölte, hogy bár fölmerült a vasárnap esedékes helyhatósági választások első fordulójának az elhalasztása, a „demokratikus folytonosság” biztosítása érdekében azokra mégis sor kerül.

Az államfő hangsúlyozta, hogy

a tömegközlekedés továbbra is működni fog,

de arra kérte a franciákat, különösen a 70 évnél idősebbeket, hogy csak a legszükségesebb esetben vegyék azt igénybe. Hozzátette, hogy az országhatárokat továbbra sem zárják le.

A járvány okozta gazdasági károk kapcsán Macron több intézkedést is bejelentett. Egyes bajba került cégek dolgozóinak a bérét közvetlenül a kormány fizeti majd, más, szintén nehézségekkel küzdő vállalkozások számára lehetővé teszik, hogy amennyiben szükséges, indoklás nélkül el tudják halasztani a márciusban esedékes adók és társadalombiztosítási járulékok befizetését.

Emmanuel Macron a fentiek mellett úgy vélte, a nemzeti mellett összehangolt európai szintű gazdaságvédelmi és gazdaságélénkítő intézkedésekre is szükség lesz. „Nem hagyhatjuk, hogy pénzügyi és gazdasági válság alakuljon ki az Európai Unióban, ezt mindenáron meg kell előzni, bármennyibe is kerüljön” – tette hozzá.

Az államfő arról is beszélt, hogy a járványt követő időkben egyes,

a társadalom működésével kapcsolatos elveket újra kell fogalmazni.

Példaként az egészségügyi ellátást említette, mondván, „bizonyos dolgok a továbbiakban nem működhetnek a piaci logika szabályai szerint”.

Az államfő hozzátette: több francia kutatóközpontban jelenleg is gőzerővel zajlik a koronavírus elleni lehetséges kezelések tesztelése, illetve remény van arra, hogy pár hónapon belül oltást is elő tudnak állítani.

Franciaországban a koronavírussal fertőzöttek száma jelenleg 2876, a halottaké pedig 61, de a számok folyamatosan változnak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×