INFORÁDIÓ 
2020. március 28. szombat
Gedeon, Johanna

szlovákia

sztrájk

blokád

fuvarozás

Egy rendőr egy kamionsofőrrel beszél a magyar-szlovák határnál, Somoskőújfaluban 2017. február 1-jén. A szlovák hatóságok baleset miatt lezárták a tehergépjármű-forgalom elől a 21-es utat a somoskőújfalui határátkelőhelyen ezen a napon.

Az autógyárak működését is veszélyezteti a szlovák fuvarossztrájk

Két héttel a szlovákiai teherfuvarozók sztrájkja után ismét több kilométeres torlódások alakultak ki azokon a határátkelőkön, amelyeket újból blokád alá vett a fuvarozókat tömörítő UNAS érdekszervezet. A szlovák kormányfő jelezte, a fuvarozók anélkül támasztanak feltételeket a kormánnyal szemben, hogy meglenne bennük a hajlandóság az egyezségre.

Kedd reggel nyolc órától ismét sztrájkolnak az UNAS érdekvédelmi szervezetbe tömörült szlovákiai teherfuvarozók. Kamionjaikkal eltorlaszolták a határátkelőhelyek többségét Csehország, Lengyelország és Magyarország felé, blokkolva a teherforgalmat, de átengedve a személyautókat. A fuvarozók akciójára a kormánynak adott ultimátumot követően kerül sor, miután a gépjárműadó- és útdíjcsökkentésről szóló követeléseikről a közlekedési- és a pénzügyminisztériummal akarnak tárgyalni. Az érintett tárcák azonban előbb a kormányülésre terjesztik be a javaslataikat, hogy áttekintsék, az életbe léptetésük milyen következményekkel járna az állami költségvetésre.

A teherfuvarozók azt mondják,

addig fogják blokkolni az utakat, amíg a miniszterelnök újra tárgyalóasztalhoz nem ül velük.

Azt is hangsúlyozták, hogy a kormányfő még nem tartotta be azt az ígéretet, mely szerint a hazai fuvarozók állam felé megtérítendő kiadási költségeit a másik három V4-es ország szintjére csökkenti.

Peter Pellegrini minizterelnök nem érti az UNAS képviselőinek ultimatív viselkedését, akik anélkül támasztanak feltételeket a kormánnyal szemben, hogy meglenne bennük a hajlandóság az egyezségre.

„A közlekedésügyi miniszter már dolgozik az útdíjcsökkentés előkészítésén, és ez a kedvezmény több mint 8 millió eurós megatakarítást jelent majd a fuvarozóknak. Azt ígértük, hogy a pénzügyminiszter is elkészít egy javaslatot. Tegnap egy olyan tervezettel ismertettek meg, amellyel 33 millió euróval több marad a fuvarozók zsebében” – mondta a kormányfő.

A teherfuvarozók azonban nem sok értelmét látják annak, hogy a kormány egy olyan javaslatról tárgyal, amely számukra elfogadhatatlan. „Tárgyalhatnak, de az elsődleges az, amit majd elénk tárnak, és mi azzal vagy egyetértünk vagy nem.

Négy napjuk volt rá, hogy az általunk javasoltakat átszámolják”

– jelezte Stanislav Skala, az UNAS alelnöke.

A kamionossztrájk miatt kedden este a nagyszombati autógyárban is csökkenteni kellett a termelést, mert mintegy 50 Lengyelországból érkező, alkatrészeket szállító kamiont tartóztattak fel a sztrájkolók a szlovák-lengyel határon.

A fuvarozó társaságokat tömörítő másik mérvadó szakmai szervezet, a Česmad egyetértett a pénzügyminisztérium javaslatával. Az UNAS emiatt már jelezte, hogy minden együttműködést beszüntet a Česmaddal.

Nyitókép: MTI/Komka Péter

Kapcsolódó hang

Az autógyárak működését is veszélyezteti a fuvarossztrájk
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018