eur:
394.38
usd:
370.2
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Provokatív évadra készül a Jókai Színház

Megőrizni a népszínházi arculatot, és fricskát mutatni bizonyos társadalmi jelenségeknek – eme irányvonal mentén várják a közönséget a révkomáromi Jókai Színház következő, immár 67. évadára. Két fontos eseményre is készül a színház: Lehár Ferenc születésének 150., valamint a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulójára.

A révkomáromi Jókai Színház a kassai Thália Színház mellett a Felvidék másik magyar kőszínháza. A teátrum tagjai megtartották a hivatalos évadnyitó ülést, melyen Tóth Tibor színházigazgató elmondta, az elmúlt évben sikerült megszólítaniuk olyan nézőket is, akik korábban nem jártak színházba. Fő céljuk, hogy újra és újra megtöltsék a 350 férőhelyes nézőteret, amihez a nézői igények minél szélesebb körű teljesítése szükséges.

A direktor szerint a visszajelzések pozitívak. Szórakoztató jellegét a színház a 2019/2020-as évadban is megőrzi, ám az új évadnak merészebb népszínházi arculatot szánnak. Tóth Tibor úgy fogalmazott, hogy egy vidéki színháznak népszínháznak kell lennie, a közösséget kell szolgálnia, ez az elsődleges cél.

„A színház 2019/2020-as repertoárja népszínházi arculat kialakításán belül fogalmazódik meg a lehető legtöbb színházi műfajt felvonultatva. Ez tavaly is így volt. Az idei évad annyiban különbözik a tavalyitól, hogy egy picit merészebb, provokatívabb, kicsit karcosabb előadások lesznek. Az évadunk jeligéje lehetne akár az is, hogy a tisztességesnek mondott hazug és álszent erkölcsök többször visszaköszönnek majd az előadásainkból” – árulta el a színidirektor.

A Jókai Színház öt saját bemutatóval készül az új évadra, több nagy sikerű darabot műsoron tartanak és vendégelőadásoknak is otthont adnak. Látható lesz majd

  • A Glembay ház című ritkán játszott naturalista dráma Martin Huba rendezésében;
  • a Valódi hamisítvány című vígjáték Hernádi Judit és Kern András előadásában, amelyet Valló Péter rendezett,
  • a Bolha a fülbe című Feydeau-vígjáték a fiatal Horváth Illés rendezésében;
  • a Szeretkezz, ne háborúzz! című zenés komédia, amit Hargitai Iván rendez majd és
  • a Rokonok című Móricz-színmű, amelyet Béres Attila állít színre.

Vendégelőadásokból sem lesz hiány. Ezek között szerepel majd a Tücsöklakodalom, a Lenkey tábornok, a Táncrapszódia, A Tenkes kapitánya és a Naplemente előtt című darab.

Az idei évadban két évfordulóra is megemlékeznek a színpadon. Az egyik Lehár Ferenc 150. születésnapja, amikor is A víg özvegyet láthatja majd a nagyérdemű a Soproni Petőfi Színház előadásában. A másik pedig a trianoni békediktátum száz évvel ezelőtti aláírása. Ennek apropóján Gáspár Sándor egyik dokumentumdrámáját, illetve Wass Albert Tizenhárom almafa című regényének színpadi változatát is megtekinthetik a nézők, akik a színház részletes programjáról a www.jokai.sk weboldalon tájékozódhatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×