INFORÁDIÓ
2023. március 21. kedd
Benedek

pozsony

budapest

prága

visegrádi országok

kereset

minimálbér

A budapestinél többet keres a pozsonyi, még többet a prágai

A budapestinél többet keres a pozsonyi, még többet a prágai

Három visegrádi ország – Magyarország, Szlovákia és Csehország – fővárosát összevetve kiderült, hogy Prágában a legmagasabbak a fizetések. Budapestet a cseh főváros mellett a szlovák is megelőzi – derült ki egy Szlovákiában elvégzett felmérésből.

A platy.sk és a paylab.com portál készített egy elemzést, melyből kiderült, hogy Prágában a bruttó bér átszámítva 1684 euró, Pozsonyban pedig 1619,14 euró. Ehhez képest Budapesten forintról átszámítva 1503,08 euró a bruttó bér az elemzést végző ügynökségek szerint, amelyek arra is rámutattak, hogy

Csehországban tapasztalni a legkisebb eltéréseket

a fizetések között. A prágai és a brünni bruttó bér között 221 euró az eltérés, Pozsony és Kassa között 339 euró. Magyarországon még nagyobb a különbség, Budapesten átlagban 405 euróval keresnek többet, mint a második legnagyobb városban, Debrecenben. Hozzá kell tenni azonban, hogy Magyarországon a legnagyobb az eltérés a lakosság száma között a két legnagyobb városban.

Szlovákiában és Csehországban is kisebb a különbség, Pozsonynak a hivatalos statisztikák szerint körülbelül 425 ezer lakosa van, Kassának 240 ezer. Prágában 1 millió 280 ezren élnek, Brünnek pedig 378 ezer állandó lakosa van.

Kassán az összes munkakörben jóval kevesebbet lehet keresni, mint a fővárosban. Leegyszerűsítve kijelenthető, hogy

Kassán a diplomások keresnek annyit, mint Pozsonyban az érettségizettek

vagy azok, akik szakosító képzést végeztek – írta a platy.sk, amely arra is rámutatott, hogy Szlovákiában csupán három és félszeres a különbség a legjobban és a legrosszabbul keresők fizetése között. "Ezt úgy kell értelmezni, hogy a leggazdagabb húsz százalék és a legszegényebb húsz százalék között három és félszeres átlagosan a bérkülönbség" – magyarázta Sidó H. Zoltán gazdasági elemző.

Ján Richter szlovák munkaügyi miniszter hétfőn megerősítette, hogy

a szlovák kormány támogatja az európai minimálbér bevezetését.

Az elképzelés része a most felálló új Európai Bizottságnak, melynek élén Ursula von der Leyen áll. Programjában von der Leyen megemlíti, minden teljes munkaidőben foglalkoztatott személynek olyan minimálbért kell kapnia, amely méltányos életet garantál. A szlovák szaktárca vezetője elmondta, Pozsony álláspontja egyértelmű, Szlovákia támogatja ennek bevezetését. Konkrét összegről ugyanakkor még nem beszéltek.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

A budapestinél többet keres a pozsonyi, még többet a prágai
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018