INFORÁDIÓ 
2020. május 31. vasárnap
Angéla, Petronella

nagy-britannia

munkáspárt

alastair campbell

kizárás

Férfiak egy szavazóhelyiségként is használt kocsma előtt az európai parlamenti (EP) választáson Londonban 2019. május 23-án. Az Európai Unió tagországaiban május 23. és 26. között választják meg az EU törvényhozásának képviselőit.

Botrány Londonban: kirakták Alastair Campbellt a Munkáspártból

A brexitet ellenző, új népszavazást követelő Liberális Demokrata Pártra szavazott az európai választás során Alastair Campbell, Tony Blair hajdani kommunikációs igazgatója. Azonnal kizárták a Munkáspárt tagjai közül.

A 62 éves, majd két méter magas, impozáns megjelenésű Alastair Campbell nemcsak kommunikációs igazgató volt a brit szocialistáknál, hanem Tony Blair kormányzási és pártstratégiájának egyik legfőbb meghatározója. A cambridge-i egyetemen végzett Campbell politikai újságíróként és televíziós vitaműsorok éles elméjű résztvevőjeként kezdte pályafutását. 1994-től ő irányította Tony Blair kampányát a miniszterelnöki székért, majd 1997-ben miniszterelnökségi sajtófőnök, 2000-től 2003-ig a Munkáspárt kommunikációs igazgatója lett, majd lemondott a David Kelly-ügy miatt.

Azt állítja, hogy a Munkáspárt érdekében tette.
Azt állítja, hogy a Munkáspárt érdekében tette.

Kelly a biológiai hadviselés szakértője volt, kidolgozta, hogyan vessenek be vegyi fegyvereket az iraki háborúban. 2003-ban erről meggondolatlan módon, államtitkokat árult el egy újságírónak. Vizsgálat indult, David Kellyt íróasztalánál, felvágott erekkel, holtan találták. Még most sem tudható, hogyan halt meg, az ügy titkosítva van. E zűrös történet kezdetekor Alastair Cambell lemondott a sajtófőnökségről.

Általában nehezen bírta a politikai élet gyűrődéseit, korábban átesett idegösszeomláson, depressziós rohamokon is, és egy időben sokat ivott.

Lemondása után sorra jelentette meg politikai naplóit, majd Blair-életrajzát, de ebből nem volt jelentős jövedelme, tehát külföldi politikusok tanácsadójává szegődött. Legutóbb az albán szocialista miniszterelnököt segítette választási győzelemre.

Szükség lett volna okos tanácsaira ahhoz, hogy a brit Munkáspárt ne szerepeljen siralmasan az európai parlamenti választáson. Ez elsősorban azért történt így, mert a pártot vezető Jeremy Corbyn hol támogatta, hol meg ellenezte a brexitet, minek következtében a brexit szocialista ellenzői hátat fordítottak neki, és sok ezren az álláspontjukat képviselő Liberális Demokrata Pártra voksoltak.

Így tett Alastair Campbell is. Mint az Observer hetilapnak adott interjúban elmondta,

nem volt soha liberális, lépésének taktikai oka volt, a Munkáspárt érdekében tette, hogy ráébressze Jeremy Corbynt, mennyire fontos lenne, hogy a brexit ellen foglaljon állást.

Negyvenévi tagság és rendkívüli érdemei ellenére azonnal kizárták. Mint az interjúban megjegyezte, szomorúan látja, hogy a Munkáspárt tönkreteszi magát.

Közben kiderült, hogy a brexitprobléma miatt a Liberális Demokrata Pártra szavazott Tony Blair felesége, Cherie Blair is. Vajon őt is kipenderítik soraik közül a szocialisták?

Nyitókép: MTI/EPA/Will Oliver

Kapcsolódó hang

Alaister Campbellt kirakták a Munkáspártból
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018