INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 4. kedd
Dominika, Domonkos

olaszország

matteo salvini

euró

eu

Párhuzamos valutával fenyeget az olasz kormány

Párhuzamos valutával fenyeget az olasz kormány

Az olasz kormány azzal fenyegetőzik, hogy aktiválja az euró mellé tervezett, úgynevezett „párhuzamos valutáját”, ha az Európai Unió túlzottdeficit-eljárást indít az ország ellen.

Itáliában nem fogadták kedvesen a brüsszeli fenyegetést, hogy a túlzott költségvetési hiány miatt eljárás indulhat Róma ellen. A kormány válasza az lehet, hogy bevezetheti az euróval párhuzamosan működő „valutáját”, a miniBOT-ot.

A szókimondó megjegyzéseiről ismert Matteo Salvini miniszterelnökhelyettes gyorsan azzal vágott vissza, hogy

„ő nem kormányoz egy térdre kényszerült országot”.

Önbizalmát csak fokozta, hogy pártja, a Liga nagy sikert ért el az európai parlamenti választásokon – szövetségeseivel együtt a szavazatok 40 százalékát söpörte be.

A túlköltekező és túladósodott olaszok a 3,5 milliárd eurós brüsszeli büntetés lehetőségére megjegyezték: ők nem Görögország, ők nettó befizetők, kereskedelmi mérlegük pluszban van, csakúgy mint az elsődleges költségvetési egyenlegük. „Jobb állapotban vagyunk, mint Franciaország!” – mondta Claudio Borghi, a parlamenti költségvetési bizottság elnöke.

A Liga azt akarja, hogy az EU engedje megreformálni az uniós szerződéseket és tegye lehetővé a fiskális expanziót, miközben az Európai Központi Bank egyfajta hitelmentőöv szerepét tölti be – jegyezte meg a Telegraph című lap.

Brüsszelben viszont csak azt látják: Róma nem lépett előre az adósságcsökkentésben és további, a GDP másfél százalékát kitevő megszorításokat követelnek a már így is megroggyant országtól. Salvini azzal érvel, hogy addig akar költekezni, amíg 5 százalékra nem csökkenti a munkanélküliséget, ehhez például 15 százalékos jövedelemadót akar bevezetni, ami euro-milliárdoktól fosztaná meg az olasz államkasszát.

Az euróban való további eladósodás kikerülésére jött az ötlet:

korlátozott fizetőeszközként bevezethetik a „minBOT-ot”,

az állami kincstárjegy egy változatát, amely az elektronikus kereskedés készpénzes megfelelője lenne. Ez lenne a kormány adósság-eszköze, amelyet papírra nyomtatnának, 0 százalékos lenne a kamata és soha nem járna le.

A már tavaly megszellőztetett terv szerint ebben fizetné az olasz állam a szociális juttatásokat és „miniBOT”-ban lehetne adót fizetni. A vállalkozásoknak és magánszemélyeknek nem lenne kötelező elfogadni, de vásárolhatnának belőle az adófizetéshez. És lenne aki, aki 5-10 százalékos jutalékért euróra váltaná a szociális segélyként kapott értékpapírt.

Elemzők szerint azonban az

olasz párhuzamos valuta, amit akár lehetne új lírának is nevezni, a végén szétrobbantaná az eurozónát.

„Olaszország egy nap arra ébredhet, hogy nincs az euro-övezetben” – mondta Janisz Varufakisz volt görög pénzügyminiszter, manapság több európai médium által szívesen megszólaltatott Brüsszel-kritikus szakértő. De lehet, hogy épp ez az, amit Salvini akar. „Az euro emberiség elleni bűntett” – idézi a Telegraph riportere a neki nyilatkozó olasz politikust.

Felmerülhet, hogy a Liga a miniBOT-fenyegetéssel csak engedményekre akarja kényszeríteni Brüsszelt, de nem világos, hogy tényleg csak blöfföl. „Eddig az olasz politikai elit maga rendszabályozta meg a radikálisokat. Az EP-választások után viszont változtak az erőviszonyok” – jegyzi meg a cikk.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Párhuzamos valutával fenyeget az olasz kormány
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018