eur:
394.36
usd:
370.18
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pixabay

Párhuzamos valutával fenyeget az olasz kormány

Az olasz kormány azzal fenyegetőzik, hogy aktiválja az euró mellé tervezett, úgynevezett „párhuzamos valutáját”, ha az Európai Unió túlzottdeficit-eljárást indít az ország ellen.

Itáliában nem fogadták kedvesen a brüsszeli fenyegetést, hogy a túlzott költségvetési hiány miatt eljárás indulhat Róma ellen. A kormány válasza az lehet, hogy bevezetheti az euróval párhuzamosan működő „valutáját”, a miniBOT-ot.

A szókimondó megjegyzéseiről ismert Matteo Salvini miniszterelnökhelyettes gyorsan azzal vágott vissza, hogy

„ő nem kormányoz egy térdre kényszerült országot”.

Önbizalmát csak fokozta, hogy pártja, a Liga nagy sikert ért el az európai parlamenti választásokon – szövetségeseivel együtt a szavazatok 40 százalékát söpörte be.

A túlköltekező és túladósodott olaszok a 3,5 milliárd eurós brüsszeli büntetés lehetőségére megjegyezték: ők nem Görögország, ők nettó befizetők, kereskedelmi mérlegük pluszban van, csakúgy mint az elsődleges költségvetési egyenlegük. „Jobb állapotban vagyunk, mint Franciaország!” – mondta Claudio Borghi, a parlamenti költségvetési bizottság elnöke.

A Liga azt akarja, hogy az EU engedje megreformálni az uniós szerződéseket és tegye lehetővé a fiskális expanziót, miközben az Európai Központi Bank egyfajta hitelmentőöv szerepét tölti be – jegyezte meg a Telegraph című lap.

Brüsszelben viszont csak azt látják: Róma nem lépett előre az adósságcsökkentésben és további, a GDP másfél százalékát kitevő megszorításokat követelnek a már így is megroggyant országtól. Salvini azzal érvel, hogy addig akar költekezni, amíg 5 százalékra nem csökkenti a munkanélküliséget, ehhez például 15 százalékos jövedelemadót akar bevezetni, ami euro-milliárdoktól fosztaná meg az olasz államkasszát.

Az euróban való további eladósodás kikerülésére jött az ötlet:

korlátozott fizetőeszközként bevezethetik a „minBOT-ot”,

az állami kincstárjegy egy változatát, amely az elektronikus kereskedés készpénzes megfelelője lenne. Ez lenne a kormány adósság-eszköze, amelyet papírra nyomtatnának, 0 százalékos lenne a kamata és soha nem járna le.

A már tavaly megszellőztetett terv szerint ebben fizetné az olasz állam a szociális juttatásokat és „miniBOT”-ban lehetne adót fizetni. A vállalkozásoknak és magánszemélyeknek nem lenne kötelező elfogadni, de vásárolhatnának belőle az adófizetéshez. És lenne aki, aki 5-10 százalékos jutalékért euróra váltaná a szociális segélyként kapott értékpapírt.

Elemzők szerint azonban az

olasz párhuzamos valuta, amit akár lehetne új lírának is nevezni, a végén szétrobbantaná az eurozónát.

„Olaszország egy nap arra ébredhet, hogy nincs az euro-övezetben” – mondta Janisz Varufakisz volt görög pénzügyminiszter, manapság több európai médium által szívesen megszólaltatott Brüsszel-kritikus szakértő. De lehet, hogy épp ez az, amit Salvini akar. „Az euro emberiség elleni bűntett” – idézi a Telegraph riportere a neki nyilatkozó olasz politikust.

Felmerülhet, hogy a Liga a miniBOT-fenyegetéssel csak engedményekre akarja kényszeríteni Brüsszelt, de nem világos, hogy tényleg csak blöfföl. „Eddig az olasz politikai elit maga rendszabályozta meg a radikálisokat. Az EP-választások után viszont változtak az erőviszonyok” – jegyzi meg a cikk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
Már ma jöhet Amerika nagy segélye Ukrajnának, atomjaira robbantották az orosz légvédelmi rendszereket – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Már ma jöhet Amerika nagy segélye Ukrajnának, atomjaira robbantották az orosz légvédelmi rendszereket – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Mike Johnson, az Egyesült Államok Képviselőházának elnöke bejelentette, hogy a nap folyamán benyújtásra kerülnek azok a törvényjavaslatok, amelyek Ukrajna, Izrael és az Indo-csendes-óceáni régió támogatását célozzák - tudósított a Sky News. A hírek szerint egy Sz-400-as rakétarendszer is súlyos károkat szenvedett a tegnap éjjeli, Krím elleni ukrán támadás során – derül ki ez több, ukrajnai háborús közösségi médiaportál által megosztott fotóból. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×