INFORÁDIÓ 
2020. november 25. szerda
Katalin

tudósítóink

lengyelország

facebook

Európában ilyen ellenlépést a Facebook még nem tapasztalt

Európában ilyen ellenlépést a Facebook még nem tapasztalt

Újabb cikkünk a témában:

Európában mérföldkőnek számító lépésként egy lengyel civilszervezet cenzúra miatt beperelte a Facebook közösségi oldalt. A lengyel csoport szerint az internetes óriáscég korlátozta a szólásszabadságát.

A lengyel civilszervezet és a Facebook Dávid és Góliát csatája azután robbant ki, hogy a közösségi platform törölte a Civiltársadalmi Drogpolitikai Kezdeményezés nevű NGO oldalait és támogató oldalait.

A csoport megfogalmazása szerint a kábítószerfüggőknek ad támogatást és a Facebook szerint „megsértette a közösségi magatartás szabályait”.

A SIN néven is emlegetett civilszervezetnek már korábban is meggyűlt a baja a közösségi médiával: januárban felfüggesztették Instagram-fiókját. A képmegosztó alkalmazás gazdája szintén a Facebook.

A civilszervezet most azt mondja: az amerikai internetes óriás megsértette a lengyel Polgári Törvénykönyv 23. és 24. cikkelyét, mert korlátozta a csoport szólásszabadságát és ártott a jó hírének.

A SIN állítása szerint az a célja, hogy online és más kommunikációs csatornákon át informálja az embereket a droghasználatról és „a pszichoaktív anyagok káros hatásairól”. Működését olyan drogprevenciós stratégiaként írja le, amely „a tanárokra és szakértőkre általában nem hallgató, de a közösségi médián aktív fiatalokat célozza meg”.

A csoport tevékenységét támogatja az ENSZ, az EU és a Nemzetközi Vöröskereszt is.

„Csatornáink blokkolásával a Facebook megnehezítette, hogy eljussunk azokhoz az emberekhez, akiknek a leginkább szüksége van rá... és aláásta jó hírünket, mert azt sugallja, mintha törvényellenes dolgot tennénk” – írta Jerzy Afanasjew, a csoport képviselője.

Az esetről az EURACTIV nevű, európai és uniós ügyekkel foglalkozó oldal tudósított. A portál újságírói látták a periratokat és ezekben a SIN azt mondja: „a fair internetnek szabadnak kell lennie az állami és a magáncsoportok cenzúrájától is”.

A Facebook nem válaszolt az ügyben történt újságírói megkeresésekre.

Bár a drogfüggők felkarolása és a prevenció általában a baloldali politikai csoportok programjában lelhető fel, a jobboldali vezetésű lengyel kormány is nekiment a Facebooknak, igaz, egy másik ügyben.

Anna Strezynska, digitális ügyekkel foglalkozó miniszter szerint a technológiai óriás cenzúrát alkalmazott azzal is, hogy lengyel felhasználókat függesztett fel egy szélsőjobbosnak mondott jelkép használata miatt.

A kézben kardot tartó Falanga jelet a 30-as években használta egy radikális lengyel csoport és most bekerült az ONR nevű, szélsőjobbosnak mondott csoport logójába. A Facebook korábban blokkolta lengyel nacionalisták egyik oldalát, ahol a Függetlenség Napjára tervezett felvonulást hirdették. Több kommentet is eltávolítottak a Falanga jel miatt, a Facebook indoklása szerint azért, mert az történelmileg a gyűlöletbeszéddel hozható kapcsolatba.

A közösségi portál a tiltakozások nyomán végül helyreállította a Függetlenség Napi menet oldalát,

sőt Falanga-jeles posztokat is engedélyezett. A cég európai elnökhelyettese, Richard Allan azt mondta: a Facebook semleges és lehetővé teszi többféle politikai vélemény megjelenítését.

Korábban 70 jogvédő szervezet levelet írt a közösségi médium vezetésének, hogy magyarázza el, milyen szabályok alapján távolít el tartalmakat.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Jobbról és balról is cenzúrával vádolják a Facebookot
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018