eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Drámai pusztítást végzett a szélvihar, százezrek érintettek Szlovákiában és Csehországban

Szlovákiában országszerte több tízezer háztartásban okozott áramkiesést, a közutakon pedig forgalmi akadályokat a szélvihar. A tűzoltók és a villamos művek dolgozói hétfőn is megállás nélkül dolgoznak, hogy elhárítsák a károkat. Csehországban az ország 14 régiója közül tízben energetikai vészhelyzetet hirdettek.

Szlovákiában a problémák már szombatról vasárnapra virradóan elkezdődtek. Az erős szél miatt vasárnap reggelre 15 ezer háztartás maradt áram nélkül, főként a liptói térségben, valamint Közép-Szlovákia déli járásaiban. Az áramszolgáltatóknak estére sikerült a legtöbb helyen elhárítani a meghibásodásokat, amelyeket főleg a vezetékekre dőlő fák okoztak.

Az időjárás azonban nem volt kegyesebb a későbbi órákban sem, és vasárnapról hétfőre virradóan ismét károkat okozott a szélvihar.

Négyszáz trafóállomás vált üzemképtelenné, az áramkimaradás országszerte mintegy 30 ezer háztartást érintett,

de nemcsak az áramszolgáltatásban keletkeztek problémák, hanem számos esetben útakadályt képeztek a kidőlő fák, tetőket szaggatott le a szél, és parkoló autókat kellett kiszabadítani a rájuk dőlt fák alól. A Tűzoltó- és Mentőszolgálat több mint 300 tagját vetették be a múlt éjjel. Legtöbben ezúttal is a Zsolnai kerületben tevékenykedtek. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet hétfőn elsőfokú riasztást adott ki az ország északi részére hóátfúvások és viharos szél miatt. A meteorológusok arról tájékoztattak, hogy

a széllökések elérhetik akár az óránkénti 135 kilométeres sebességet is, ami már orkán erejűnek minősíthető.

A cseheket sem kímélte a szél, a vasárnap késő éjjel átvonuló szélihar miatt több tízezer háztartás maradt villanyáram nélkül Csehországban.

A Cseh Energetikai Művek kénytelen volt 10 régióban energetikai vészhelyzetet hirdetni, mert éjjel mintegy 320 ezer fogyasztónál nem volt áramszolgáltatás.

A megrongálódott vezetékek javítását már hajnalban megkezdték, de a lakosság türelmét kérték, mivel több mint 300 helyen szakadt el a vezeték vagy dőlt ki a tartóoszlop. Az esővel kísért szélvihar több fát gyökerestül tépett ki a helyéről, háztetőket rongált meg. A hétfő kora reggeli jelentések szerint számos helyen megszakadt a helyi vasúti forgalom a kidőlt fák miatt, melyek sok parkoló személygépkocsit is megrongáltak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×