INFORÁDIÓ 
2020. január 21. kedd
Ágnes

időjárás

szélvihar

áramellátás

Drámai pusztítást végzett a szélvihar, százezrek érintettek Szlovákiában és Csehországban

Drámai pusztítást végzett a szélvihar, százezrek érintettek Szlovákiában és Csehországban

Szlovákiában országszerte több tízezer háztartásban okozott áramkiesést, a közutakon pedig forgalmi akadályokat a szélvihar. A tűzoltók és a villamos művek dolgozói hétfőn is megállás nélkül dolgoznak, hogy elhárítsák a károkat. Csehországban az ország 14 régiója közül tízben energetikai vészhelyzetet hirdettek.

Szlovákiában a problémák már szombatról vasárnapra virradóan elkezdődtek. Az erős szél miatt vasárnap reggelre 15 ezer háztartás maradt áram nélkül, főként a liptói térségben, valamint Közép-Szlovákia déli járásaiban. Az áramszolgáltatóknak estére sikerült a legtöbb helyen elhárítani a meghibásodásokat, amelyeket főleg a vezetékekre dőlő fák okoztak.

Az időjárás azonban nem volt kegyesebb a későbbi órákban sem, és vasárnapról hétfőre virradóan ismét károkat okozott a szélvihar.

Négyszáz trafóállomás vált üzemképtelenné, az áramkimaradás országszerte mintegy 30 ezer háztartást érintett,

de nemcsak az áramszolgáltatásban keletkeztek problémák, hanem számos esetben útakadályt képeztek a kidőlő fák, tetőket szaggatott le a szél, és parkoló autókat kellett kiszabadítani a rájuk dőlt fák alól. A Tűzoltó- és Mentőszolgálat több mint 300 tagját vetették be a múlt éjjel. Legtöbben ezúttal is a Zsolnai kerületben tevékenykedtek. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet hétfőn elsőfokú riasztást adott ki az ország északi részére hóátfúvások és viharos szél miatt. A meteorológusok arról tájékoztattak, hogy

a széllökések elérhetik akár az óránkénti 135 kilométeres sebességet is, ami már orkán erejűnek minősíthető.

A cseheket sem kímélte a szél, a vasárnap késő éjjel átvonuló szélihar miatt több tízezer háztartás maradt villanyáram nélkül Csehországban.

A Cseh Energetikai Művek kénytelen volt 10 régióban energetikai vészhelyzetet hirdetni, mert éjjel mintegy 320 ezer fogyasztónál nem volt áramszolgáltatás.

A megrongálódott vezetékek javítását már hajnalban megkezdték, de a lakosság türelmét kérték, mivel több mint 300 helyen szakadt el a vezeték vagy dőlt ki a tartóoszlop. Az esővel kísért szélvihar több fát gyökerestül tépett ki a helyéről, háztetőket rongált meg. A hétfő kora reggeli jelentések szerint számos helyen megszakadt a helyi vasúti forgalom a kidőlt fák miatt, melyek sok parkoló személygépkocsit is megrongáltak.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Takács Ildikó

Életének 79. évében elhunyt Takács Ildikó, a magyarországi és nemzetközi marketingkommunikáció...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018