INFORÁDIÓ 
2019. május 20. hétfő
Bernát, Felícia

csehország

ep-választás

andrej babis

Prága, 2018. október 6.  Andrej Babis cseh kormányfő, az ANO mozgalom elnöke sajtótájékoztatót tart a csehországi helyi önkormányzati és részleges szenátusi választások eredményéről Prágában 2018. október 6-án. A részleges választás első fordulójában csupán két jelölt szerzett szenátori mandátumot. (MTI/EPA/Martin Divisek)

A csehek negyede még nem tudja, kire szavaz májusban

Azoknál azonban, akik tudják, hogy kire voksolnának, tarolna a kormányfő pártja, ha most lennének az EP-választások. Csehországban megjelent az első felmérés, amely a májusi európai parlamenti választásokkal kapcsolatos.

A prágai CVVM közvélemény-kutató intézet szerint a megkérdezettek 26 százaléka voksolna a Andrej Babis kormányfő vezette ANO képviselőire. 16 százalékkal a második helyen végzett az ellenzékben politizáló Polgári Demokratikus Párt, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig a Cseh Kalózpárt állhatna fel 11,5 százalékos eredménnyel. A kommunisták a negyedik helyen zártak a közvéleménykutatás során, a Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának támogatottsága 8 százalékos, a cseh szociáldemokratáké pedig 7,5 százalékos, ezzel az ötödikek. Ugyanilyen arányban voksolnának a csehek a jobboldali TOP 09-STAN koalícióra is. A többi párt támogatottsága nem éri el az 5 százalékot.

A CVVM intézet felmérése a választási részvételre is kiterjedt. Februárban a cseh választópolgárok csupán 28 százalékát hozta volna lázba az európai parlamenti választás, ami még mindig magasabb, mint a 2014-es választások alkalmával mért 18 százalékos végleges részvételi arány.

Az intézet a közzétett elemzésében megjegyezte, hogy egyelőre nehéz messzemenő következtetéseket levonni a felmérésből, mert a választási kampány még nem kezdődött el Csehországban, és

a megkérdezettek mintegy 15-20 százaléka nem tudja, kire szavazzon.

A kampány fő témáit a cseh sajtó szerint a biztonságpolitikával, az élelmiszerminőséggel és az életkörülményekkel összefüggő kérdések jellemzik majd, de a felmérés szerint a csehek közül sokan érdeklődnek az európai szabályok számának csökkentése iránt is.

Az Európai Parlament múlt pénteken ismertetett becslése szerint Csehországban az ANO nyolc, a Cseh Kalózpárt négy, az ODS pedig három európai mandátumot szerezhet. A cseheknek az Európai Parlamentben 21 mandátumuk van, és ez az Egyesült Királyság várható kilépése után sem változna.

Csehországban kétnapos lesz az európai parlamenti választás. Miloš Zeman köztársasági elnök május 24-25-re írta ki a választások időpontját.

Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Kapcsolódó hang

Babiš emberei közül kerülnének a legtöbben az EP-be
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018