INFORÁDIÓ 
2020. november 25. szerda
Katalin

tudósítóink

németország

bevándorlás

Drezda, 2016. szeptember 27.Német rendőrök állnak a Fatih Camii mecsetnél Drezdában 2016. szeptember 27-én, miután előző este házilag gyártott robbanószerkezet lépett működésbe a Török Iszlamista Vallási Intézmények Uniója (DITIB) által fenntartott imaház bejáratánál. Személyi sérülés nem történt, egyelőre senki nem jelentkezett a támadás elkövetőjeként. (MTI/EPA/Sebastian Kahnert)

Gyerekeket figyeltetne meg a német titkosszolgálat

Kiskorúakat szeretne megfigyeltetni Németországban az állam belső biztonságáért felelős hivatal. Az intézmény elnöke szerint bizonyos gyanú esetén erre szükség lehet, mert az országban élő iszlám családokban felnövekvő gyerekek radikalizálódhatnak és veszélyt jelenthetnek a társadalomra.

Az állami tévécsatorna nemrég riportot közölt arról a mind jobban terjeszkedő arab hálózatról, amelynek felépítése a maffiára emlékeztet, és a durvább eszközöktől sem riad vissza céljai elérésében. Az adásban megszólalt a szervezet egyik, már Németországban született tagja, aki úgy vélte: abban a közegben, amelyben ő felnőtt, a német törvények legfeljebb azokra vonatkoznak, akik szemben állnak velük. Ez a kijelentés is arra vall, hogy sok iszlám család esetében a német hatóságok integrációs erőfeszítései falba ütköznek.

Több száz radikális család

Az állam belső biztonságáért felelős hivatal elnöke szintén komoly veszélyt lát a szélsőséges beállítottságú muszlim családok gyermekeiben, akikre a nyugati kultúrát elítélő imámok prédikációi, valamint az internet révén terjesztett radikális iszlám tanok beláthatatlan hatást gyakorolnak. Hans-Georg Maasen egy tanulmányt idézve arra hívta fel a figyelmet, hogy ezeket a gyerekeket olyan világkép alapján nevelik, amelyben az erőszak elfogadottnak, és minden más nemzethez tartozó ember alávalónak számít.

Utalt arra is, hogy

szerinte nemcsak az úgynevezett Iszlám Állam szíriai vagy iraki területeit megjárt családokban nevelt gyermekek válhatnak veszélyessé, hanem azok is, akik sohasem hagyták el Németországot.

A belbiztonságért felelős Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal elnökének becslése szerint több százra tehető az olyen családok száma, amelyben egy új dzsihadista nemzedék nőhet fel.

Megfigyelés fiatalabb kortól

Ennek megakadályozására

Bajorországban már 14 év alá szállították le azt a korhatárt, amelytől kezdve alapos gyanú esetén a belügyi szervek megfigyelés alá vonhatják a radikalizálódó fiatalokat.

Hasonló intézkedésre készül Észak-Rajna-Vesztfália tartomány is, mert területén igen nagy számban élnek muszlimok. Mint a tartomány belügyminisztere, Herbert Reul elmondta, a hatóságok számára biztosítani kell, hogy elejét vehessék a szélsőséges iszlamizmus tanain nevelkedő fiatal nemzedék radikalizálódásának.

A megfigyelést engedélyező korhatár leszállítása mellett foglalt állást Stefan Mayer, a berlini kormány belügyi államtitkára, valamint Partick Sensburger, a Kereszténydemokrata Unió biztonságpolitikai szakértője is.

Nyitókép: MTI/EPA/Sebastian Kahnert
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018