eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Sztrilkove, 2014. március 17.Ukrán katonák az Ukrajnához tartozó Krími Autonóm Köztársaság határában, a Herszon megyében lévő Sztrilkove településnél 2014. március 17-én, egy nappal az után, hogy a Krím félsziget helyi oroszbarát vezetése által kiírt népszavazáson a lakosok nagy többsége az Oroszországhoz való csatlakozás mellett foglalt állást. (MTI/EPA/Ivan Boberszkij)
Nyitókép: Ivan Boberszkij (MTI/EPA)

Heves vita: szlovák képviselők ellátogatnának a Krímre

Szlovák parlamenti képviselők egy csoportja készül meglátogatni az Oroszország által elcsatolt Krím-félszigetet, amely a nemzetközi jog szerint továbbra is Ukrajna része.

„Megengedhetetlen, hogy a szlovák parlament képviselői meglátogassák az annektált Krím félszigetet.

Ők nem magánemberek, hanem az országot képviselik, szabadidejükben is.

Szlovákia nem fogadta el a Krím-félsziget orosz annektálását, és a félszigetet Ukrajna részének tekinti. Ehhez mérten kellene Szlovákia képviselőinek is viselkednie” – áll a Híd Facebook-bejegyzésében, amellyel a Peter Marček független képviselő által szervezett krími kirándulás tervére reagált.

Ondrejcsák Róbert, a Híd védelmi államtitkára szerint egy ilyen látogatás az orosz propaganda malmára hajtaná a vizet. „Információink szerint a képviselőcsoport Oroszországon keresztül tervezi a krími látogatást, anélkül, hogy az ukrán hivatalos hatóságokat értesítenék.

Ezáltal gyakorlatilag elismerik azt, hogy a félsziget Oroszországhoz tartozik.

A nemzetközi kapcsolatok szempontjából ez kulcsfontosságú kérdés. Az oroszok azt próbálják propaganda szinten elhitetni, hogy Európa nem egységes“ – jegyezte meg a Híd védelmi államtitkára.

A képviselőcsoport látogatásával Ukrajna szlovákiai nagykövete sem ért egyet. Jurij Muška szerint a képviselők ezzel megsértik Ukrajna törvényeit. „Nem örülök a döntésüknek.

Azok, akik a megszállók meghívását elfogadják, megsértik az ukrán törvényeket.

Szerintem Ukrajna reakciója erre az lesz, hogy a jövőben tilos lesz nekik belépniük az országba” – jelentette ki Muška, aki levelet is írt a politikai pártoknak, hogy beszéljék le a képviselőiket az ilyen lépésről.

Andrej Danko szlovák házelnök viszont bírálatot fogalmazott meg a nagykövettel szemben. Felszólította Muškát, hogy ne avatkozzon bele a képviselők magánügyeibe.

„Ha bármely állampolgár, legyen az akár parlamenti képviselő is, valahova el akar utazni, akkor ebben semelyik nagykövet nem akadályozhatja meg”

– üzente Danko a nagykövetnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.

Mészáros Krisztofer összetettben döntőre esélyes - percről percre az olimpiáról

Péntek este hivatalosan is megnyitották a 2024-es párizsi olimpiai játékokat, szombaton pedig már jó pár magyar sportoló is versenybe száll. Kézilabda, vízilabda, vívás, úszás, torna, sportlövészet, kerékpár, evezés, asztalitenisz - mindben szurkolhatunk a magyaroknak. Milák Kristóf repülőre ül. Már zajlanak az evezősök versenyei.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×