eur:
393.75
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Washington, 2018. április 14.Donald Trump amerikai elnök 2018. április 13-án, a washingtoni Fehér Házban a nemzethez intézett nyilatkozatában bejelenti, hogy elrendelte a légicsapások megindítását Szíria ellen, válaszul az április 7-én a kelet-gútai Dúma városában elkövetett vegyifegyver-támadásra. A légicsapásokat az Egyesült Államok az Egyesült Királysággal és Franciaországgal együttműködve hajtotta végre szíriai feltételezett vegyifegyver-raktárak ellen. (MTI/EPApool/Mike Theiler)
Nyitókép: MIKE THEILER

Itt vannak a helyszínek, ahol találkozhat Trump és Kim

Titkos találkozót tartott Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel a CIA jelenlegi vezetője, aki hamarosan az Egyesült Államok külügyminisztere lesz. Mike Pompeo két hete látogatott Phenjanba, hogy előkészítse Trump elnök és Kim személyes találkozóját.

Először a The Washington Post cikke, majd Donald Trump elnök talányos megjegyzése utalt arra, hogy valami történik az amerikai–észak-koreai kapcsolatokban, majd amerikai források meg is erősítették a CNN-nek:

az észak-koreai fővárosban járt a leendő amerikai külügyminiszter.

Mike Pompeo, aki jelenleg a CIA első embere, nem vitt magával hivatalnokokat, sem a Fehér Házból, sem a külügyminisztériumból, csak hírszezési illetékesek tartottak vele.

A Post azt állítja, hogy Pompeo Trump küldötteként járt Észak-Koreában, hogy előkészítse a két ország vezetőinek csúcstalálkozóját, amelynek témája az észak-koreai atomfegyverprogram leállítása vagy korlátozása lesz.

Kim és Trump tárgyalásait valószínűleg május végén vagy június elején tartják, és ez lesz az első találkozó hivatalban lévő amerikai elnök és észak-koreai vezető között.

Az elmúlt hónapokban különösen feszültté vált a viszony a két ország és a két vezető között azt követően, hogy Észak-Korea egy sor rakétatesztet és kísérleti atomrobbantást hajtott végre, miközben azzal fenyegetőzött, hogy nukleáris fegyvereivel már el tudja érni az Egyesült Államokat. Válaszul Trump twittelt olyanokat, hogy „teljesen megsemmisíthetik Észak-Koreát”.

Kim azonban diplomáciai nyitásra használta ki a Dél-Koreában rendezett téli olimpiát, és jövő pénteken a két ország határának számító demarkációs vonalon találkozik Mún Dzse-In dél-koreai elnökkel.

Pompeo látogatásának hétvégéjén Kim a jószomszédság jeleként megjelent az északi fővárosban tartott és nyugaton is népszerű dél-koreai pop, azaz K-pop előadók koncertjén.

Trump kedden ismerte el, hogy valami történt, amikor Abe Sinzo japán miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatóján azt mondta „már most folynak, nagyon magas szinten” megbeszélések Észak-Koreával.

„Közvetlen tárgyalásokat tartottunk”

- mondta, amiről stábja később közölte, hogy nem arra utalt, hogy már találkozott volna Kimmel.

A CNN egy Fehér Ház-i forrástól úgy értesült, hogy Kim „közvetlen és jól felkészült volt”, de egyelőre nincs megállapodás arról, hol találkozzon Trumppal.

Az amerikai elnök szerint öt helyszín jöhet szóba,

de ezeket nem említette név szerint. Kommentátorok viszont a mongol fővárosról, Ulánbátorrol, a két Korea határáról, Stockholmról és Genfről beszélnek. Felmerült még helyszínként Malajzia és Szingapúr, a két Korea valamelyik fővárosa, sőt egy sziget vagy egy hajó is.

Közben egyelőre nem biztos Pompeo külügyminiszteri kinevezése. Trump márciusban menesztette a tárca éléről Rex Tillersont, az utód személye azonban nem tetszik az őt jóváhagyni hivatott szenátusi bizottság minden tagjának. Az egyik szenátor például emlékeztetett Pompeónak az amerikai muszlimokra, a melegekre és nők fogamzásgátlási jogára tett megjegyzéseire.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×