eur:
394.51
usd:
369.85
bux:
65193.1
2024. április 19. péntek Emma
Kemerovo, 2018. március 27.Vlagyimir Putyin orosz elnök meglátogatja a nyugat-szibériai Kemerovo város Zimnyaja Visnya bevásárlóközpontjában megsérült áldozatok egyikét Kemerovóban 2018. március 27-én. A két nappal korábban bekövetkezett tűzvészben legkevesebb hatvannégy ember életét vesztette, negyvennyolcan megsérültek. (MTI/EPA/Szputnyik/Kremlpool/Alekszej Druzsinyin)
Nyitókép: Alekszej Druzsinyin

Putyin kérdőre vonta a kemerovói polgármestert

Spontán tüntetést tartottak a tragikus oroszországi plázatűz városában a helyi önkormányzat épülete előtt a lakosok. A felvonulók a tűz valódi okainak feltárását követelték. Ezt megelőzően a helyszínre érkezett Putyin elnök arra kérte őket: ne higgyenek annak, ami a közösségi hálózatokban terjed.

Lassan folyik az oroszországi Kemerovó város egyik bevásárlóközpontjában meghalt emberek azonosítása. Az Interfax hírügynökség azonban közölte, hogy a 64 halottból 41 lehet a gyerek.

Sok áldozat személyazonosságát csak a rokonoktól vett DNS-minta ismeretében tudják majd megállapítani. A Lenta hírportál szerint a helyi polgárok „kezdeményezési csoportja” járt a város halottasházában és ott körülbelül 20 felnőtt holttestet láttak, a többi pedig gyerek volt – mondták.

Korábban a kemerovói lakosok azt mondták: nem hisznek a hivatalos adatoknak, és a közösségi médiában elterjedt, hogy 300-400 lehet a halottak száma. Ezt a fő szövetségi nyomozószerv tagadta, és a helyszínre látogató

Vlagyimir Putyin elnök is arra szólította fel az embereket, hogy a bízzanak a hivatalos vizsgálatban és ne üljenek fel a szóbeszédnek.

Ez azonban úgy tűnik, nem volt elég, mert kedd reggelre spontán tüntetők tömege töltötte meg a helyi önkormányzat előtti teret. A több órán át tartó megmozdulás során az épületet az OMON-rohamrendőrség tripla gyűrűje védte.

A Tajga Info nevű portál szerint a résztvevők követelték a polgármester, Ilja Szerdjukov és a regionális kormányzó, Amana Tulejeva menesztését.

Közben az épületben Putyin elnök tanácskozott a helyi vezetőkkel. Putyin nem lépett a tüntetők elé, de találkozott a polgárok úgynevezett kezdeményezési csoportjának képviselőivel.

Amikor a polgármester is kiment a minimum másfél ezresnek becsült tömeg elé, akkor „Mondjon le!” bekiabálásokkal fogadták. Ő azonban azt javasolta, hogy az aktivisták látogassanak el vele együtt a halottasházba. Ezek után már azt mondták, hogy ott nem találták gyerekek holttesteit.

A helyi média arról is beszámolt, hogy Putyin keményen kérdőre vonta a polgármestert, amiért egyrészt hagyta, hogy hiányos biztonsági intézkedések mellett 2014-ben megnyissák a plázát, másrészt számon kérte, hogy mikor volt legutóbb ellenőrzés. A városvezető azt mondta: a megnyitó idején még nem volt polgármester, de

elismerte, hogy az utolsó ellenőrzés 2016-ban volt.

Helyi információk szerint ugyanakkor nem a tűzvédelmi előírások hiánya, hanem a menekülési útvonalak szándékos lezárása okozhatta a tragédiát – a biztonsági személyzet így próbálta akadályozni a lopásokat, vagy hogy emberek jegy nélkül jussanak be a „Téli Meggy” komplexum mozijába.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×