eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Óriási tüntetéshullám Szlovákiában

Óriási tüntetéshullám Szlovákiában

A pozsonyi várban találkozott pénteken Szlovákia három legfőbb közjogi méltósága. Az Andrej Danko házelnök által kezdeményezett találkozó célja, hogy Andrej Kiska köztársasági elnökkel és Robert Fico kormányfővel közösen csillapítsák a feszült társadalmi helyzetet.

A két héttel ezelőtti újságírógyilkosság által kiváltott szlovák belpolitikai válságot országszerte tüntetések övezik.

Több tucat szlovákiai helyszínen és a világ nagyvárosaiban is tüntetéseket szerveztek pénteken egy tisztességesebb Szlovákiáért.

A Pozsonyba meghirdetett demonstráció emelvényére szólították a szervezők az egészségügyi nővéreket, pedagógusokat, tudósokat, vállalkozókat és a civil szervezetek képviselőit is.

Az egyik főszervező, Katarína Nagy Pázmány elmondta: mindenki véleményére kíváncsiak; elsősorban arra, hogyan vélekednek a korrupció és a kormány összefonódásáról, és milyen hatása van az összefonódásnak a tevékenységükre. A szlovák rendőrség rendkívüli biztonsági intézkedéseket foganatosított a megmozdulásokkal kapcsolatban. A demonstrációk békés lefolyását szorgalmazta Stanislav Zvolenský pozsonyi érsek is, aki arra kérte a közösséget, hogy az utcán őrizzék meg a nyugalmat. „A bűntett és az erőszak nem győzedelmeskedhet. Ezek félreállítására csak az igazság és a nyugalom képes” – jegyezte meg a katolikus egyházi vezető.

Pozsonyban pénteken összeült az ország biztonsági tanácsa, hogy a tüntetések biztonsági kockázatával foglalkozzon. Az ülést követő rövid nyilatkozatában Robert Fico miniszterelnök közölte, hogy a rendőrség tudomása szerint reálisan fennáll a zavargások veszélye, és nagy a valószínűsége annak, hogy valakik a középületekre akarnak támadni. Közölte azt is, hogy a kormányhivatal előtti parkban a bokrok közé rejtve felhalmozott köveket találtak.

A közhangulat fokozása már a reggeli órákban elkezdődött,

amikor egy ismeretlen személy e-mailben közölte, hogy bomba van Szlovákia mind a 18 börtönében. A bejelentés után a rendőrség azonnal megtette a szükséges intézkedéseket. A történések jellegére való tekintettel a rendőrségi eljárás további részleteiről az illetékesek viszont nem nyilatkoztak.

A három legfőbb közjogi méltóság találkozója pedig eredmény nélkül zárult, nem írtak alá ugyanis semmilyen közös nyilatkozatot. Mindössze abban állapodtak meg, hogy mind a hárman a nyugalom megőrzését kívánják, és megígérték, hogy mindent megtesznek azért, hogy politikailag senki ne éljen vissza az elmúlt napok eseményeivel.

Andrej Kiska köztársasági elnök pénteken délelőtt közzétette az általa megfogalmazott nyilatkozat szövegét, melyben egyebek mellett azt írta, hogy az ország vezetőinek meg kell nyugtatniuk a helyzetet, meg kell magyarázniuk a gyanúsításokat és vállalniuk kell a felelősséget. „A társadalom megosztottságának csökkentése érdekében a legfőbb közjogi méltóságoknak meg kell hozniuk az összes szükséges döntést, beleértve a politikai következmények vállalását is“ – állt az államfő nyilatkozatában, melynek aláírása végül elmaradt.

Kiss Balázs, Pozsony

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×