INFORÁDIÓ
2022. június 26. vasárnap
János, Pál

fegyvertartás

florida

seriff

iskolai lövöldözés

Volt fegyvere a rendőrnek, de nem állította le az iskolai vérengzést

Volt fegyvere a rendőrnek, de nem állította le az iskolai vérengzést

Egy fegyveres rendőr is volt annál a floridai iskolánál, ahol egy amerikai fiatal 17 embert lőtt agyon múlt héten, de nem avatkozott be. A sokkoló hír azután érkezett, hogy Donald Trump elnök azt mondta: “azonnal megoldaná” a lövöldözések jelentette gondot, ha felfegyvereznék a tanárokat.

Fegyver volt nála, mégsem szállt szembe a gyilkos ámokfutóval egy rendőr a floridai Parkland iskolájánál, ahol egy fiatal 17 embert – diákokat és tanárokat – gyilkolt meg február 14-én.

Az erről szóló videó néhány órával azután került napvilágra, hogy Donald Trump elnök azt mondta, “azonnal megoldaná a problémát, ha fegyvert kapnának az amerikai tanárok”.

A fegyvertartást jogát harcosan védelmező amerikai Nemzeti Fegyverszövetség gyűlésén pedig elhangzott: “a fegyveres rosszfiúkat fegyveres jófiúk tudják megállítani”.

A videó nyomán lemondott Scot Peterson, az érintett rendőrtiszt.

A felvételeken azt látni, hogy másfél perccel az incidens kezdete után Peterson megérkezik ahhoz az iskolaépülethez, ahol a lövöldözés folyt. Legalább négy percen át tartózkodik az épületnél, de nem megy be, miközben bent egy fiatal gyorstüzelő gépkarabéllyal mészárolja a tanárokat és a gyerekeket.

A rendőr lemondásának hírét elöljárója, Scott Israel, Broward megye seriffje közölte a médiával.

“Össze vagyok törve, gyomorgörcsöm van. Erre nincsenek szavak. A családok elvesztették a gyerekeiket, elvesztettük az edzőket, már voltam temetéseken...

Fegyvere volt, egyenruhában volt... a helyszínre érkezett, de soha nem ment be”

– mondta a seriff.

Mit kellett volna tennie beosztottjának? – tették fel neki a kérdést a sajtótájékoztatón.

“Bemenni, rászólni a gyilkosra, megölni a gyilkost” – szólt a válasz.

A rendőr nem adott magyarázatot arra, hogy miért nem intézkedett. Amikor felfüggesztették és vizsgálatot indítottak ellene, lemondott.

A seriff közben közölte: nem adja ki a nyilvánosságnak a videót, illetve attól függően publikálhatja, hogy hogyan alakul majd a gyilkosságokkal vádolt 19 éves Nikolas Cruz – az iskola volt diákjának – pere.

Cruzt tavaly távolították el az iskolából, meg nem nevezett fegyelmi problémák miatt. A fiatal a lövöldözés után elmenekült, de rövidesen elfogták.

Az eset különösen kínos Trump számára, aki úgy tűnik, nem akarja korlátozni a pusztító automata fegyverek tartását, miközben diákok és fiatalok tüntetésen követelték a fegyvertartás szigorítását. A halottak között volt egy a diákokat védő biztonsági őr és egy iraki veterán sportedző is.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018