eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Magyar székhelyű civil szervezet perli a szlovák belügyminisztériumot

Magyar székhelyű civil szervezet perli a szlovák belügyminisztériumot

Pert indít a szlovák belügyminisztérium ellen a budapesti székhelyű Európai Roma Jogok Központja. A civil szervezet szerint diszkriminatív a belügyminisztérium által bejelentett intézkedés, amelynek a  keretében szélesebb jogkörrel ruháznák fel a rendőrséget a romák által elkövetett, illetve roma telepeken tapasztalt bűncselekmények visszaszorítása érdekében.

Az Európai Roma Jogok Központja azt állítja, évek óta gyűjti a bizonyítékokat a szlovák rendőrség romákkal szembeni praktikáiról, arról, hogy a hatóság az etnikai profilalkotás eszközével él, és rendszeresen razziázik a romák ellen.

A budapesti központú nemzetközi jogvédő szervezet szerint ez egyben példát szolgáltat az intézményi rasszizmusra, ezért pert indított a Robert Kaliňák vezette szlovák belügyi tárca ellen.

A per során bizonyítani akarják a tárca diszkriminatív praktikáit.

Rámutatnak, hogy a belügyminiszter nemrég egy törvénymódosítás lehetőségéről beszélt, amely lehetővé tenné a romák által elkövetett bűnesetekről szóló statisztikák készítését, és emelné a rendőrség jogköreit.

A jogszabálymódosítás értelmében a szlovák rendőröknek lehetőségük lesz például lefoglalni a motorkerékpárját vagy a mobiltelefonját annak, aki nem tudja befizetni a bírságot. Akár a tévékészülékét is elkobozhatják annak a roma bűnelkövetőnek, aki nem képes az általa okozott anyagi kár megtérítésére.

Robert Kaliňák arról tájékoztatott, a tárca már dolgozik az új jogszabályon.

Magyar székhelyű civil szervezet perli a szlovák belügyminisztériumot

Ravasz Ábel, Szlovákia romaügyi kormánybiztosa nem hiszi, hogy a belügyminiszter terve reális formát önt majd.

„A Kaliňák miniszter által bejelentett intézkedéscsomag egyelőre változatlanul az ötletek és a javaslat szintjén van. Máig nem került elő egy olyan dokumentum, amely egész pontosan leírta volna, hogy mi a tervezet.

Ebben a formában, amit a miniszter javasol, elfogadhatatlan,

és nem csodálkozom azon, hogy különböző jogvédő szervezetek már meg is tették az ellenlépéseket” – jegyezte meg Ravasz.

A jogvédő civil szervezet szerint jelenleg a bírósági eljárás az egyetlen lehetőség arra, hogy bizonyítsák, a szlovák rendőrség rászállt a roma közösségekre, és törvényellenes mindaz, amit véghez akarnak vinni. Ravasz Ábel ugyancsak fontosnak tartja, hogy a központ ilyen módon is felhívja a figyelmet arra, hogy nem értenek egyet a szlovák belügyminiszter javaslataival. „Nem fogunk támogatni egy olyan törvényt, amelynek az a neve, hogy a roma telepek bűnözésének visszaszorításáról szóló törvény” – tette hozzá a romaügyi kormánybiztos.

A szlovák belügyi tárca egyelőre nem reagált az ellene elindított perre. Robert Kaliňák mindössze annyit jegyzett meg, hogy nem lát diszkriminációt a tervezett javaslatcsomagban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×