eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Szlovákia elégedett a kiküldött munkavállalókra vonatkozó szabálymódosítással

Szlovákia elégedett a kiküldött munkavállalókra vonatkozó szabálymódosítással

Megosztotta a visegrádi négyek tagországait a foglalkoztatási és szociális ügyekben illetékes uniós miniszterek a kiküldetési irányelv módosításának fő vonalairól való egyezsége. Míg Lengyelország és Magyarország ellenzi, addig Csehország és Szlovákia támogatja a kompromisszumos javaslatot.

Ján Richter szlovák munkaügyi miniszter véleménye szerint a módosított irányelv a kiküldetésben lévő munkavállalók számára a helyiekkel azonos munkafeltételeket és munkabért szavatol.

„Sikerült egyezségre jutnunk a kiküldött munkavállalókra vonatkozó szabályozás módosításának fő elemeiről a foglalkoztatási ügyekben illetékes uniós kollégáimmal”

– jelentette be a tárcavezető. Szerinte Szlovákia elégedett lehet az elfogadott javaslattal.

A megegyezés alapján a jövőben a vállalatok legfeljebb 18 hónapra küldhetik külföldre alkalmazottaikat. Ján Richter ezt elegendő időtartamnak tartja.

„A jelenleg nálunk megszokott átlagos 52-53 napos kiküldetéshez képest a 18 hónap messze elégséges időszak“

– mondta a miniszter.

 A szakszervezetek ugyancsak elégedettek, bár szövetségük szóvivője, Martina Némethová úgy fogalmazott, az általuk javasolt 6 hónap a működés szempontjából megfelelőbb lenne. A vállalatoknak négyéves átmeneti időszak áll a rendelkezésükre, hogy bevezessék az új irányelveket.

 „A 18 hónapot ésszerű kompromisszumként értékeljük.

Ami bosszúságot okoz, hogy az alkalmazottakat kész tények elé állították” – fogalmazott Ľuboš Sirota, a Munkáltatók Országos Uniójának alelnöke.

 Az egyezség egyik legfontosabb pontja, hogy a módosítás előírásai nem érintik a fuvarozói szektort. A szállítók és fuvarozók ügyvitelét az Európai Bizottság közlekedésügyi miniszterei veszik át. A ČESMAD Slovakia társulás elfogadja ezt a módosítást, ám elvárja, hogy a fuvarozók regisztrációja és pihenőidejük betartása megoldódjon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×