eur:
394.03
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Perelnek a menekültek Németországban

Perelnek a menekültek Németországban

Az újraválasztásáért küzdő Angela Merkel kancellár változatlanul úgy véli, két évvel ezelőtt helyesen járt el, amikor megnyitotta az ország határait a menekültek tömegei előtt. Időközben ugyan számos megszorító intézkedés lépett életbe a menekültáradat korlátozására, valamint azon személyek távozásának szavatolására, akik nem részesültek menedékjogban, azonban – mint a Süddeutsche Zeitung cimű napilap közölte, – egyre többen a bíróságok segítségével remélik németországi tartózkodásuk biztosítását.

A német bíróságok egy ideje szinte mással sem foglalkoznak, mint a migránsok kereseteivel, amelyeket azért nyújtottak be, mert a hatóságok elutasították menedékjog iránti kérelmüket. A német bírók szövetségének elnöke egy interjúban elmondta, hogy lámpással keresnek segéderőket a felhalmozódott migránsügyek intézésére. A müncheni Süddeutsche Zeitung jelentése szerint csupán a nyár közepéig 283 ezren fordultak bírósághoz.

A keresetek számának felszökése főleg arra vezethető vissza, hogy a menedékjog megadásában illetékes szövetségi hivatal a közelmúltban számos új alkalmazottat vett fel és így idén már csaknem félmillió migráns ügyében tudtak döntést hozni. 190 ezer személy esetében nem találták indokoltnak a menedékjog megadását. A múlt évben is legalább ennyi elutasító döntés született.

Az érintettek jelentős része jogi útra terelte ügyét, annál is inkább, mert az ezzel kapcsolatos költségek nem őket terhelik és hamar elterjedt annak a híre is, hogy a bíróságok a keresetek csaknem felét a kérelmezők javára döntötték el, azaz érintettek megkapták a menedékjogot és az ezzel járó korlátlan tartózkodási engedélyt. Azonban sokan fordulnak bírósághoz családegyesítés céljából az úgy-nevezett oltalmazott státussal rendelkező migránsok is, akik nem teljesítik a menekültkénti elismerés feltételeit, de kitoloncolni sem lehet őket, mert hazájukban biztonságuk veszélyben forog. Ez év első fél évben közel 70 ezer, tavaly pedig mintegy 150 ezer menedékkérő kapott ilyen jogállást.

Az oltalmazott státussal rendelkezők családegyesítését tavaly megszigorították és így 2018 tavaszáig nem hozhatják maguk után hozzátartozóikat. Ez ellen sokan szintén jogi úton próbálnak fellépni. A Süddeutsche Zeitung értesülése szerint idén már 60 ezer vízumot adtak ki családegyesítés címén, tavaly pedig közel 100 ezret.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×