eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nehezen lehetett fékezni a szenvedélyeket a kis pártok tévévitáján

Nehezen lehetett fékezni a szenvedélyeket a kis pártok tévévitáján

Egy nappal a kereszténypárti kancellár, Angela Merkel és szociáldemokrata kihívója, Martin Schulz televíziós vitája után az öt kisebb német párt vezetői is élő adásban csaptak össze. A kedd esti, állami tévécsatornán közvetített vitán a résztvevők nem egyszer szenvedélyes érvelését, a két műsorvezető csak nehezen tudta kordában tartani.

Tudósítók és a tévénézők egybehangzó véleménye szerint az öt kisebb párt vezetőinek televíziós vitájában megvolt minden, ami hiányzott a kancellár és kihívója vasárnap esti tévépárbajából.

A Baloldali Párt nevében fellépő és az egykori NDK-ban felnőtt Sahra Wagenknecht úgy fogalmazta az Alternatíva Németország számára elnevezésű, AfD betűszóval ismert pártot képviselő, Alice Weidelhez intézett kérdéseit, hogy aligha volt tagadható az idegenek betelepedését ellenző párt szélsőjobboldali beállítottsága.

A menekültkérdés kimondottan lázba hozta a vitapartnereket,

és a két műsorvezetőnek csak határozott fellépéssel sikerült lecsillapítani a kedélyeket.

A kizárólag Bajorországban működő, de a berlini koalícióban is résztvevő Keresztényszociális Pártot képviselő Jochim Hermann tartományi belügyminiszter elismerte ugyan, hogy eddig alig több mint 10 ezer, menedékjog nélküli migránst toloncoltak ki, hangoztatta, hogy jelentős számú menekültet tudtak anyagi ösztönzéssel rábírni a hazatérésre.

A Zöldpárt küldötte, a török származású Csem Özdemir arra mutatott rá, hogy pártja a menedékjoggal rendelkezők integrációjának felgyorsítása mellett a környezetvédelem terén jelenleg a dízelbotrány következményeinek felszámolását tartja elsődleges feladatnak.

A Szabaddemokrata Párt feltámasztásán fáradozó Christian Lindner egyetértett Csem Özdemirrel, hogy az emissziós botrány okozta károkat az autógyáraknak kell helyrehozniuk, de úgy vélte, hogy a káros anyagok kibocsátásának szintjét politikai célokra próbálják kihasználni.

Az öt kisebb párt televíziós vitáját az első állami tévécsatorna, az ARD azonban nemcsak azért közvetítette, hogy a pártvezetők népszerűsíteni tudják programjukat, és elnyerjék a kereszténypártiak és a szociáldemokraták utáni harmadik helyet a berlini szövetségi törvényhozásban, hanem azért is, hogy kiderüljön, köztük milyen koalíciós lehetőségek kínálkoznak, ezzel azonban adós maradt a hétfő esti, 75 perces adás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×