eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Nem mindig előnyös a gazdasági növekedés

"A gazdasági növekedése miatt Szlovákia elveszíti uniós alapjainak egy részét" - jelentette be Peter Pellegrini befektetésekért és informatizációért felelős szlovák kormányalelnök. A tárcavezető azonban elmondta: ez sem Szlovákia céljait, sem projektjeit nem fenyegeti.

A 2014-2020 közötti költségvetési időszakra ütemezett uniós alapok Szlovákia számára három operációs programban összesen 68,8 millió euróval csökkennek. „Az ok, hogy az ország gazdasága jobban fejlődik, mint azt az Európai Bizottság feltételezte, amikor tervezte a pénzelosztást.

Peter Pellegrini befektetésekért és informatizációért felelős szlovák kormányalelnök így fogalmazott: „Mint ha adóznánk a siker után, hiszen az ország gazdasága jobban teljesít, mint azt az Európai Bizottság feltételezte, amikor számítgatták, mennyi járna Szlovákiának a 2014-2020-as programidőszakban.” Pellegrini rámutatott: 2014 és 2015 között a gazdasági növekedés gyorsabb volt, és most is folytatódik, ezért volt szükség technikai újraszámolásra.

 A kormányalelnök emlékeztetett, hogy a 2007-2013-as időszakban Brüsszel 138 millió euróval növelte a Szlovákiának szánt alap összegét, mert az akkori gazdasági mutatók nem voltak olyan pozitívak. Jelenleg fordított a helyzet. A 2017-2020-as időszakban az újraszámítás után Szlovákia a tervezett 15,5 milliárd euróból 68,8 tized millióval kevesebbre számíthat. Ez az elkövetkező négy évre 0,45%-os csökkenést jelent, ami a kormányalelnök szerint elhanyagolható.

Hasonló okok miatt hívhat le kevesebb pénzt Csehország, Észtország, Horvátország és Svédország is. A szlovák kormányalelnök hivatala volt jogosult eldönteni, mely operációs programok kapnak majd kevesebbet az uniós alapokból. Az elv az volt, hogy ne a kohéziós alap, hanem a regionális fejlesztési alap büdzséje csökkenjen. Így a Kutatási és Innovációs Program csaknem 36 millióval, az Integrált Infrastruktúra Program 17,5 millióval, és végül az Integrált Regionális Program majdnem 16 millió euróval kap kevesebbet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×