eur:
394.28
usd:
371.27
bux:
0
2024. április 16. kedd Csongor
Úgy tűnik, vége a szlovák kormányválságnak

Úgy tűnik, vége a szlovák kormányválságnak

A szlovák koalíciós pártok vezetői megegyeztek egymással, és megüzenték, felkészültek a koalíciós szerződés kibővítésére. A nyári politikai vihar amilyen hirtelen jött Szlovákiában, olyan gyorsan ért véget. A Smer, az SNS és a Híd elnöke a színfalak mögött jutottak dűlőre.

Miközben kedden reggel még mindenki arra várt, estére összeül a koalíciós tanács, délelőtt jött hír, hogy hírügynökségi forrás szerint Andrej Danko, a kormányválságot kirobbantó Szlovák Nemzeti Párt elnöke lemondta a részvételét a várva várt egyeztetésen, és sms-ben azt üzente, tartsák meg inkább a jövő héten. Kedden este pedig már arról volt szó, nincs is szükség a koalíciós találkozóra, mert a három pártelnök időközben a paravánok mögött megegyezett egymással. „Telefonon egyeztettünk, és önök arról nem is tudnak, hogy hányszor hívtuk egymást naponta” – mondta Bugár Béla, a Híd vezetője.

Robert Fico, Andrej Danko és Bugár Béla végül közös nyilatkozatot adott ki a koalíciós szerződés kiegészítésének előkészítésével kapcsolatban, miközben a sajtót vádolták a kialakult helyzet miatt. „Tele van a hócipőm azzal, hogy lépten-nyomon különféle válságot vagy álválságot kelljen oldani. A sajtónak nem kell az embereket feleslegesen idegesíteni azzal, hogy találkoznak-e a politikusok vagy sem. Az eredményről kell beszámolni, mert az a mi felelősségünk” – jelentette ki Bugár.

A kormánykoalíciót alkotó pártok elnökei a tegnapi konzultációt követően megegyeztek a mai kormányülés rendes lefolyásáról és a kormányülés programját is jóváhagyták.A koalíciós szerződés kiegészítése előkészítésének ütemtervéről is megegyeztek, miközben jelezték, a kormány programnyilatkozatának további prioritásaira fordítanak majd nagy figyelmet.

Robert Fico miniszterelnök a mai kormányülésre és a tervezett koalíciós tanácsra utalva megjegyezte: ideje, hogy a kérdés végre politikai síkra terelődjön. A szlovák kormányfő továbbra is elutasítja az előrehozott választás lehetőségét, mivel szerinte az minden reményt eloszlatna azzal kapcsolatban, hogy Szlovákia az Európai Unió magjához tartozzon.

A pártelnökök állítják, folytatják a kormányzást, a politikai elemző azonban azt mondja, nem hárult el teljesen a koalíciós válság. „A helyzet csupán annyiban változott, hogy ma már világos, a Szlovák Nemzeti Párt kiszámíthatatlan partner, ezért koalíciós partnereinek folyamatos készültségben kell lenniük“ – jelentette ki Ján Baránek elemző.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Recep Tayyip Erdogannak ez lehet az utolsó ciklusa államfőként, hiszen a török alkotmány szerint nem indulhat több alkalommal a pozícióért. 2028-tól valóban új elnöke lesz Törökországnak? Erről, valamint a március 31-i önkormányzati választások jelentőségéről is beszélt Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×