eur:
393.76
usd:
369.04
bux:
65811.63
2024. április 23. kedd Béla

Újabb bukta a szlovák kormányválságban

Ma 19 órakor kellett volna találkozniuk a szlovák kormánypártok vezetőinek, hogy megoldják a koalíciós válságot, amely múlt héten hétfőn robbant ki, miután Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) vezetője felmondta a koalíciós szerződést. Az SNS elnöke azonban ma SMS-ben értesítette partnereit, hogy nem vesz részt a Koalíciós Tanács ülésén.

A koalíciós partnerek nem tudtak megegyezni a válsághelyzetet kezelő első ülésen. A másodikat múlt héten Robert Fico miniszterelnök rossz egészségi állapota miatt halasztották el. Ma viszont Andrej Danko értesítette a koalíciós partnereit arról, hogy nem megy el a koalíciós tanács ülésére.

A Szlovák Nemzeti Pártot előzőleg élesen bírálták a legnagyobb kormánypárt, a Smer képviselői. „Amennyiben komolyan gondolják a prioritásokat, ezeket nem a médián keresztül kellene megüzenni, hanem a koalíciós tanács ülésén előterjeszteni” – jelentette ki Martin Glváč, a parlament smeres alelnöke, aki azt is hozzátette, nem tartja fontosnak az SNS jelenlegi követeléseit.

Ezeket – egyebek mellett azt, hogy minden alkalmazott kapjon 13. havi fizetést, több pénz jusson a szlovákiai gyógyfürdőkre és javuljon a koalíciós partnerek kommunikációja – az SNS vezetője eredetileg a mai koalíciós tanácsülésen terjesztette volna Robert Fico, a Smer, és Bugár Béla, a Híd elnöke elé.

Peter Pellegrini smeres kormányalelnök emellett élesen bírálta az SNS-es oktatásügyi miniszter tevékenységét. A kormányválságot ugyanis a tárcánál kirobbant korrupciós botrány idézte elő Pellegrini azt üzente Peter Plavčan tárcavezetőnek, hogy ne csak az elődeinél keresse a hibákat, ugyanis ha valaki másfél évet töltött a tárca élén, felelős azért, ami ott történik. Sajtóértesülések szerint a smeres politikusoktól érkező bírálat felbosszantotta Andrej Dankót, aki a pártjával szembeni rossz szándék megnyilvánulásának tekinti azt.

Belendült az ellenzék is

A helyzet alakulására az ellenzék is reagált. A legnagyobb ellenzéki párt, a Szabadság és Szolidaritás nyilatkozatában felelőtlennek nevezte az SNS elnökének magatartását, aki ahelyett, hogy az oktatásügyi miniszter visszahívásával megoldaná az uniós pénzek körül kialakult botrányt, koalíciós válságot idézett elő, amelybe belerángatta az egész országot. Az SaS szerint ebből a helyzetből csak az előre hozott parlamenti választás lehet a kivezető út. Egy lehetséges kisebbségi koalíció, illetve az előre hozott választás lehetősége már a múlt héten is szóba jött,

akkor azonban Bugár Béla, a Híd elnöke kizárt egy ilyen forgatókönyvet.

Beatrice Szabóová kormányszóvivő közölte: annak ellenére, hogy ma elmarad a koalíciós tanács, holnap lesz kormányülés, amelynek menetéről megegyeztek a koalíciós pártelnökök. A szóvivő megjegyezte, hogy a kormánypártok aggodalmuknak adnak hangot annak kapcsán, hogy a média egyre növekvő számban ad közzé hamis állításokat, illetve féligazságokat, amelyek célja a társadalmi feszültségkeltés és a kormány stabilitására való támadás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×